Viac článkov v slovenčine a češtine

Fikcia: Fanúšikovia pomohli ukončiť výluku!

Fikcia: Fanúšikovia pomohli ukončiť výluku!Kde bolo tam bolo, bolo niekoľko iniciatívnych fanúšikov, ktorým sa podarilo urýchliť ukončenie výluky v NHL.

Pred pád dňami som písal článok o tom, ako sme za výluku v NHL zodpovední primárne my fanúšikovia a naša ochota míňať na náš obľúbený šport stále viac a viac peňazí. Tu je jedna z možností, ako by sme my fanúšikovia mohli prispieť aj k tomu aby sa výluka čo najskôr skončila.

Nedeľa, 4. november 2012. NHL práve oznámila, že kvôli pretrvávajúcim rozporom pri rokovaniach o novej kolektívnej zmluve je nútená zrušiť ďalšie dva týždne sezóny, ktorej začiatok sa tak posúva najskôr na 22. novembra. Napriek svojej závažnosti to však na hokejových serveroch už o pár hodín nebude hlavná správa dňa. Úplne ju zatieni výbuch mediálnej bomby, aký nemá v histórii profesionálneho športu obdobu.

V podvečer východoamerického času vstupuje na scénu NHLFU. To FU v názve neznamená skratku anglického neslušného výrazu, aj keď s drobnou nadsázkou by sa to aj tak dalo interpretovať. National Hockey League Fans Union, alias Únia fanúšikov NHL je podľa vlastnej charakteristiky združenie nespokojných fanúšikov NHL. Tu je v plnom znení ich tlačové vyhlásenie, s ktorým predstúpili pred novinárov:

NHLFU je združenie fanúšikov NHL nespokojných s vývojom situácie ohľadne rokovaní o novej kolektívnej zmluve medzi NHL a NHLPA a s neustále odkladajúcim sa začiatkom sezóny 2012/13. Rozhodli sme sa, že sa už ďalej nemienime iba nečinne prizerať.

Naša organizácia bola založená len pred čosi viac ako 3 týždňami. Rozhodli sme sa spojiť všetkých fanúšikov, ktorí sa cítia podvedení a okradnutí o zápasy svojho obľúbeného športu neschopnosťou predstaviteľov ligy a hráčskej asociácie dohodnúť sa na rozdelení príjmov. Členstvo v našej organizácii je bezplatné a do dnešného dňa sa u nás zaregistrovalo viac ako 150 tisíc fanúšikov. Toto je náš odkaz Lige a hráčskej asociácii:

Už sme z vás a vašej chamtivosti unavení! Neustále nás zasypávate frázami ako vám na nás fanúšikoch záleží, no pritom vaše činy pri doterajšom priebehu rokovaní hovoria o tom že vám záleží len na vlastných peňaženkách. My sme pre vás len dojné kravy, dobré len na to aby Vám poslušne odovzdávali svoje ťažko zarobené peniaze. Hádate sa o percentách na ktorých vám podľa všetkého v skutočnosti ani nezáleží, len kvôli tomu aby ste nakoniec mohli vyzerať ako “víťazi“ tejto nezmyselnej vojny, ktorú ste sami vlastnou chamtivosťou vyvolali. Hádate sa ako dve deti o spoločnú hračku, zabúdajúc na to že keď to s hádkou preženiete, príde otec a hračku vám obom vezme. My sme tým otcom a hračkou, o ktorú sa toľko hádate a ktorú vám my môžeme vziať sú naše peniaze.

Každý náš člen pri vstupe okrem osobných údajov uviedol aj sumu, ktorú priemerne ročne minie na NHL a veci s tým súvisiace (vstupenky, suveníry, občerstvenie na zápasoch atď). Do dnešného dňa je priemer týchto výdavkov na jedného nášho člena viac ako 2500$ ročne. Je nás už viac ako 150 tisíc a náš počet dennodenne narastá o ďalšie tisíce. Dnes k Vám hovoríme “silou“ cca 400 miliónov dolárov, a hovoríme vám toto – máte 7 dní na to aby ste sa dohodli na novej kolektívnej zmluve. Vypracovali sme pre vás dokonca aj náš vlastný návrh riešenia najdôležitejších bodov, ktorý by bol podľa nás výhodný pre obe vaše strany. Môžete sa týmto našim návrhom riadiť, alebo si môžete dohodnúť vlastné riešenie – na tom nám nezáleží. Ak však ani po siedmich dňoch nebude podpísaná nová kolektívna dohoda, od ôsmeho dňa počítajte s tým, že si delíte minimálne o 400 miliónov $ ročne menej – z našich peňazí už totižto neuvidíte ani cent. V našich rodinách určite nájdeme aj lepší spôsob ako ich utratiť ako na bandu tvrdohlavých nenásytných egocentrikov, za akých vás po posledných štyroch mesiacov (ne)rokovaní musíme považovať. Presvedčte nás o opaku – máte na to posledných 7 dní.

NHL a NHLPA nad touto iniciatívou spočiatku len mávli rukou a odmietli sa oficiálne vyjadriť. Na verejnosti však mala veľký ohlas a za tri dni počet členov NHLFU stúpol o ďalších takmer 100 tisíc ľudí a suma ktorú spolu predstavovali prekročila 600 miliónov $. Navyše oslovili aj televíznu spoločnosť NBC, ktorá vlastní vysielacie práva zápasov NHL za ktoré lige ročne platí 200 mil. $. NBC následne vyjadrila hlboké znepokojenie nad priebehom rokovaní o novej kolektívnej zmluve a nespokojnosťou, ktorú to medzi fanúšikmi vyvoláva. Z obavy pred možným poklesom sledovanosti zápasov uvažujú o prehodnotení zmluvy s NHL. Vyzvali NHL a NHLPA o zvýšenú snahu o dosiahnutie dohody.

Spoločný tlak verejnej mienky a hrozba  výrazných finančných strát nakoniec prinútila k činom aj oficiálnych predstaviteľov NHL a NHLPA. Po dvojdňovom maratóne rokovaní nakoniec v sobotu 10. novembra večer (na 6. deň ultimáta NHLFU) slávnostne oznámili podpis novej kolektívnej dohody a plánovaný začiatok tréningových kempov na stredu 14. novembra. Nikoho veľmi neprekvapilo že výsledná nová kolektívna dohoda sa od návrhu, ktorý predložila NHLFU líšila len minimálne. Ani podpis novej kolektívnej dohody však nakoniec nezachránil stoličky pod vrchným komisárom ligy Gary Bettmanom a šéfom hráčskej asociácie Donaldom Fehrom – obaja boli verejnosťou vnímaní ako hlavní vinníci toho že sezóna nezačala načas a pod tlakom verejnej mienky boli nútení zo svojich pozícií odstúpiť.

A NHL so svojimi vernými fanúšikmi spolu žili šťastne až kým nepomreli...


Peter Macak, Slovakia, macak@eurolanche.com
17/10/2012 - 08:00

Discussion

NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."