Viac článkov v slovenčine a češtine

Brad Malone vstoupil do NHL

Brad Malone vstoupil do NHL  Při současném rozpoložení týmu a především zdravotním stavu některých forvardů se dostává na nová jména, která by mohla proklouznout na scénu NHL.

Je to soutěží jasně daný koloběh. Sezonu začnete s určitou soupiskou, ze kterého ale chtě nechtě hráči vypadávají, ať už se jedná o propady formy, zranění nebo suspendace. Poté samozřejmě přichází šance pro někoho ze záložního týmu, aby tuto příležitost využil a uchytili se v prvním mužstvu. Jak se říká pěkně po anglicku, musí se najít někdo, kdo zraněného (suspendovaného) hráče zastoupí ("Step up").

Na podobnou fluktuaci hráčů se vloni muselo spoléhat několik hráčů a jejich šance skutečně přišly. Jistě si vzpomínáte na hráče jako Greg Mauldin, David van der Gulik či Mark Olver. Zmíněné trio si v lize rozhodně neudělalo špatné jméno, na delší setrvání v týmu to ovšem nebylo (snad jen s výjimkou Olvera, který ovšem letos stojí pro otřes mozku. Letos se do tohoto příběhu zapisuje také jméno Brada Malonea.

Toho draftovalo Colorado v roce 2007 až ve čtvrtém kole jako celkové číslo 105. Z tohoto ročníku se Coloradu podařilo mimo jiné draftovat T.J. Galiardiho (celkově 55.) nebo Kevina Shatenkirka (první volba, celkově 14.), jenž však nyní nastupuje v lize v dresu St. Louis. Od Malonea se pak čekal postupný vývoj a v horizontu několika let by se v ideální konstalaci mohl podívat do elitního družstva coby člen třetího nebo čtvrtého útoku.

Malone totiž nepatřil mezi hráče, kteří na své konto připisují bod za bodem. Dvaadvacetiletý rodák z kanadského městečka Miramichi totiž platil za velmi důrazného útočníka, jehož zdobily spíše defnzivní schopnosti. Tomuto popisu nezůstal nic dlužen během svých prvních čtyř sezon po draftu, kde postupně rostl v týmu University of North Dakota. V posledním ročníku na univerzitě si ve 43 utkáních připsal dokonce 40 bodů (16+24), k čemuž přidal i 108 trestných minut.

Pro kanadského útočníka přišla šance na farmě Colorada v Lake Erie. Letos se tam Malone opět prezentoval spolehlivými výkony. Ve 24 kláních nasbíral slušných třináct bodů (4+9). Když pak Colorado mělo problémy s útokem - zraněni byli Stastny, Kobasew, Mueller, Olver a navíc přibyl suspendovaný Porter - bylo jasné, že dostane šanci někdo "ze zálohy". Působení Matta Hunwicka v útoku rozhodně nemělo mít delšího trvání.

A volba padla právě na Malonea, který se zhostil role ve středu čtvrté útočné formace. Mladý útočník v NHL zatím odehrál dvě utkání a nevedl si nijak výjimečně, ale zároveň nijak nepropadl. Za dva zápasy si do statistik připsal dvě střely (po jedné v obou duelech) a průměrný pobyt na ledě se u něj pohyboval kolem sedmi minut. Do hodnocení plus/minus nepromluvil ani kladně ani záporně. V aktuální situaci to vypadá, že minimálně ještě jeden start si připíše (možná více).

Názor Eurolanche: Na nějaké "rozsáhlejší" hodnocení je ještě velmi brzo. Pravdou ale je, že Malone nepřišel do prvního týmu, aby rozhodoval zápasy, ale aby se bil po boku hráčů jako Cody McLeod. A v tomto ohledu musíme uznat, že Malone svou úlohu zvládl. Podle vývoje kolem zraněných hráčů pak můžeme očekávat, že (ne)dostane další šanci.


Matej Klucho, Czech Republic, eurolanche@eurolanche.com
15/12/2011 - 11:00

Discussion

NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."