Viac článkov o Global Series

Európania v drese Colorada (6.)

Európania v drese Colorada (6.)Pri príležitosti organizácie NHL Global Series vám prinášame sériu článkov o Colorade Avalanche, NHL v Európe a Európanoch.

V tomto malom seriáli sa pozrieme na všetkých 59 európskych hráčov, ktorí si na seba obliekli minimálne aspoň raz dres Colorada Avalanche v zápase základnej časti alebo play-off. Štatistiky boli čerpané hlavne z webu AvalancheDB.com a sú aktualizované po skončení sezóny 2016/17. Hráči sú radení podľa zisku bodov od najvyššieho po najnižší.

V rebríčku európskych brankárov som sa riadil podľa počtu výhier. Zápas sa do štatistiky brankára ráta iba vtedy, keď bol v čase vstrelenia rozhodujúceho gólu na ľade.

1. Semyon Varlamov - 289 zápasov, 139 výhier
Ruského brankára už v roku 2006 draftoval Washington. Do klubu sa presunul z Ruska v roku 2008 a strávil v ňom tri sezóny. Následne bol vymenený za dve vysoké draftové pozície. V Colorade začal už svoju siedmu sezónu. Na malé výpadky a zranenia podáva stabilné výkony. Raz vyhral MS.

 

 

2. Peter Budaj - 242 zápasov, 101 výhier

Rodáka zo Slovenska si v roku 2001 na drafte vyhliadlo Colorado. Už od roku 1999 hral v juniorskej súťaži, celkovo tri roky. Ďalšie tri sezóny bol v AHL. Do prvého tímu sa prebojoval v roku 2005 a strávil v ňom šesť ropoluplných sezón. Raz hral dobre, raz zle. V histórii Colorada zanechal každopádne pozitívny dojem.

 

 

3. David Aebischer - 174 zápasov, 89 výhier

Švajčiarsky brankár to nemal ľahké pri legende menom Roy. Do Colorada sa dostal cez tri sezóny v AHL, kde si to namieril zo švajčiarskeho hokeja. Od roku 2000 do 2005 bol brankárom prvého tímu, z toho posledné dve sezóny ako jednotka. Jeho výmenu do Montrealu za Theodora mnohí fanúšikovia doteraz kritizujú, lebo podľa nich nedostal dostatočnú šancu. Potom to už nebolo ono. Krátko na to sa presťahoval na jeden zápas do Phoenixu, ktorý bol pre neho posledný v NHL. Od roku 2007 do 2015 hral vo Švajčiarsku s výnimkou jednej sezóny, ktorú odohral v AHL s vidinou návratu do profiligy. Na konte má výhru Stanley Cupu v roku 2001. Od roku 2014 sa venuje remeslu trénera brankárov.

 

 

4. Reto Berra - 35 zápasov, 10 výhier

Ďalší švajčiarsky brankár hral výborne na medzinárodnej úrovni. Všimlo si ho Calgary, ktoré mu v roku 2013 dalo prvú šancu. Po ani nie 30 zápasoch putoval do Colorada. Strávil v ňom ďalšie dve sezóny s hroznými štatistikami. Časť odohral aj v AHL. Nasledovla presun na Floridu, opäť do AHL, a najnovšie reprezentuje Anaheim.

 

 

5. Vitaly Kolesnik - 8 zápasov, 3 výhry

Kazašský brankár odohral jediných osem zápasov v NHL v sezóne 2005/06. Zvyšok strávil v AHL. Potom hral v KHL, kde vyhral titul a svoju krajinu reprezentoval na všetkých medzinárodných podujatiach. Zdá sa, že minulá sezóna bola pre neho poslednou v kariére.

 

 

6. Tommy Salo - 5 zápasov, 1 výhra

Pre brankára zo Švédska, ktorý sa smutne preslávil tragickým inkasovaným gólom od hráčov Lotyšska na olympiáde v roku 2002, bolo pôsobenie v Colorade posledným v NHL. Dovtedy hral v profilige od roku 1994 v dresoch Islanders, Denveru Grizzlies v IHL v ich jedinej sezóne rok pred príchodom Quebecu a v Edmontone. Po Colorade hral ešte tri roky vo Švédsku, kde ukončil kariéru. Do roku 2015 pôsobil v rôznych hokejových funkciách.

 

 

7. Sami Aittokallio - 2 zápasy, 1 prehra a 1 bez zarátania do štatistík

Fín vyrastal hokejovo vo Fínsku a dlhé roky sa s ním počítalo v hlavnom tíme Colorada. Roky 2012-2014 strávil hlavne na farme. Výnimkou sú dva momenty, keď sa objavil v drese Avs. Z toho raz počas zápasu odpadol pre dehydratáciu a už sa v NHL neobjavil. Po dvoch rokoch vo Fínsku nastupuje v súčasnosti v českej lige za Spartu.

 

 

8. Roman Will - 1 zápas bez zarátania do štatistík
Český brankár sa poza more dostal v roku 2014. Rok strávil na farme, až sa dočkal debutu v NHL, aj keď iba na pár minút. Posledné dva roky hrá v českej lige.

 

Do rebríčka som nezaradil nasledujúcich dvoch hráčov, keďže sa bavíme o štatistikách do začiatku súčasnej sezóny. Andrei Mironov sa stal 58. a Nail Yakupov 59. Europánom, ktorý sa dostali do kádra Avs. Yakupov hral juniorku v Kanade, až sa v roku 2012 prvou voľbou na drafte. Po štyroch priemerných sezónach to s ním Edmonton vzdal. Rok strávil v St. Louis bez výraznejšieho výsledku. Poslednú šancu dostal teraz v Colorade. Mironov má za sebou už päť sezón v KHL, kde sa vyprofiloval ako defenzívny obranca. Za Colorado, ktoré si ho vybralo na drafte 2015, odohral do uzávierky tohto článku dva zápasy.

EDIT: Patrick Nemeth zo Švédska, ktorého si Avs vybrali z waiver listiny na začiatku sezóny 2017/18 sa stal 60. Európanom v drese tímu.


David Puchovsky, Slovakia, eurolanche@eurolanche.com
04/11/2017 - 10:30

Discussion

NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."