Viac článkov v slovenčine a češtine

Analýza přestupu Matta Duchena

Analýza přestupu Matta DuchenaSubjektivní názor autora na výměnu Matta Duchena za čtveřici hráčů a tři volby v draftu.

Abych byl upřímný, tento článek je pro mě jedním z nejtěžších úkolů, jaké jsem během mé dlouholeté kariéry v redakci Eurolanche musel vyřešit. Analýzu přestupu Matta Duchena bych přirovnal k úlu nahněvaných včel. Je v podstatě jedno, co si myslíte, protože tábor fanoušků Colorada se v této záležitosti dost radikálně rozdělil, a tak budete za blbce, ať už se přikloníte na kteroukoli stranu. Všichni na vás naletí jako ty včely a může to pořádně bolet.

Dnes ráno jsme na webu zveřejnili krátký článek s anketovou otázkou, jak jsou fanoušci spokojeni s výsledkem výměny Matta Duchena. Možná se to dalo čekat, ale odpovědi byly nesmírně vyrovnané. Jedni tvrdí, že se lepší nabídka nedala získat, druzí naopak označují přestup za absolutní propadák. Tak kdo má vlastně pravdu? Nezbývá než použít mou oblíbenou formuli – ukáže až čas.

Výsledek obrázku pro andrew hammond vs coloradoKdyž se na jaře 2016 Andrew Hammond (v brance) a Matt Duchene (uprostřed) potkali na ledě, jen těžko mohli tušit, že si za rok a půl budou měnit působiště.

Je tomu již téměř rok, co Joe Sakic řekl kanadskému útočníkovi, který v jeho týmu strávil 8 let a žádal ho o přestup, větu „Buď trpělivý.“ Za tu dobu dostal generální manažer Avs nesčetně nabídek a každou musel pečlivě promýšlet, aby dospěl k závěru, bude-li pro jeho tým prospěšná. Až do včerejšího dne si vždycky odpověděl slovem ne. A i když si vybíral z řady jmen, v podstatě měl na stole jen dvě možnosti.

Mohl si říct, že Duchene potřebuje nové prostředí a namísto něj přivede do klubu elitního útočníka nebo obránce, kolem kterého vytvoří nové jádro klubu. Zkrátka výměna kus za kus. Jenže v takovém případě by do Denveru přicestoval typologicky velmi podobný hráč, jakým je Duchene, pravděpodobně o dost nižší hodnoty. Vždyť o přestupu tohoto Kanaďana se začalo hovořit až ve druhé polovině loňské sezóny, kdy vstřelil pouhých 5 ze svých 18 branek v onom ročníku. Už to nebyl žádný ofenzivní uragán, a když se přidala mizérie v dresu hvězdné Kanady na mistrovství, Sakicovi nikdo pořádnou nabídku nemohl dát.

Výsledek obrázku pro vladislav kamenevVladislav Kamenev by mohl přispět svými body k ofenzivnímu výkonu Avalanche.

Není tedy divu, že generální manažer zkusil zariskovat. Obětoval letos dalších 15-20 gólů z hole Duchena a myslel na budoucnost klubu. Do týmu se tak dostala celá řada mladých hráčů, kteří mohou v budoucích letech něco dokázat. Kromě gólmana Hammonda nemá nikdo ze zbylé trojice zahrnuté v tradeu (Girard, Bowers, Kamenev) nad 21 let. Navíc Avalanche v letošním draftu díky výměny získají další dvě mladé pušky, jednu dokonce již v prvním kole. V roce 2019 k nim přibyde ještě jeden mladík.

Existuje tak docela velká šance, že se někdo z nich v NHL prosadí. Ať si říká kdo chce, co chce, nikdo nemůže určit, jestli se z těchto hráčů nevyklubou superhvězdy. Pokud z nich nebudou nic víc než farmáři, Sakicův tip nevyšel. Naopak Duchene se může v novém prostředí rozstřílet a přestup se ocitne na seznamu těch nejhorších, jaké kdy byly v historii klubu učiněny. Jenže takovou záruku zatím nikdo nemá.

Výsledek obrázku pro samuel girardGirard letos odehrál první zápasy v NHL a jako ofenzivní bek stihl nasbírat již tři body.

Klidně se totiž může stát, že se Dutchy bude na 20 gólech držet ještě jednu nebo dvě sezóny, poté vypadne z formy a postupně bude plnit roli hráče ze třetí formace. Naopak z mladíků vyrostou za čtyři roky elitní hráči a budou na vrcholu celé ligy. Draftové pořadí ani odhady expertů by totiž neměly naši mysl obalamutit. Existuje řada hráčů, kteří se stali legendami i přesto, že v draftu skončili ve třetí stovce pořadníku. A pak tu jsou i takoví, kteří z pozic draftových jedniček hráli ve svých týmech druhé housle a dnes už jejich jména nikdo nezná.

Takže výsledek toho mého dlouhého (a snad ne moc chaotického) vyprávění? Zeptejte se mě za 5 let. To už vám totiž s jistotou budu moci tvrdit, jestli Colorado Avalanche v tomto případě získalo jackpot, nebo odešlo s holou zadnicí.    

Foto: On the Forecheck, The Tennessean, Zimbio


Patrik Czepiec, Czech Republic, czepiec@eurolanche.com
06/11/2017 - 14:30

Discussion

NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."