Viac článkov v slovenčine a češtine

Rozhovor: Hejda a Hejduk (2.)

Rozhovor: Hejda a Hejduk (2.)Fanklub Eurolanche vám prináša exkluzívny rozhovor s dvoma hráčmi Colorada Avalanche.

Členovia Eurolanche sa v Prahe stretli s Janom Hejdom a Milanom Hejdukom. Vznikla tak zaujímavá diskusia o kariérach oboch hokejistov. Zamerali sme sa nielen na ich začiatky, najväčšie úspechy, ale aj súčasnosť a budúcnosť. Rozhovor je rozdelený na tri časti. Posledná časť vyjde v stredu, prvú nájdete tu.

Fotogalériu nájdete tu. Oficiálna správa zo stretnutia.

Milane, pre teba má čo väčšiu hodnotu: Nagano 1998 alebo Stanley Cup 2001?

Majú asi rovnakú. Ťažko sa to porovnáva. O Stanley Cup sa hrá celý rok. Dva mesiac play-off. Olympiáda je za národné mužstvo, ale trvá 14 dní. Pre mňa majú asi rovnakú cenu.

Ako vyzerali oslavy Stanley Cupu a tvoj deň s pohárom v Pardubiciach?

Nasledujúce minúty sme trávili na ľade a v kabíne, Vynikajúca atmosféra. Bol dobré, že sme ho vyhrali doma. Všetci boli v eufórii. Po zápase sme mali Stanley Cup v kabíne. Mohli tam prísť rodiny a známi. Užili sme si to s nimi. Potom sme išli do mesta do uzatvorenej reštaurácie, kde boli s nami. Parádna bola oslava v Denveri na požiarnych autách v centre mesta. Odhadli, že taa bolo 400 000 ľudí. Bolo to parádne. Boli sme na radnici. Predstavovali každého hráča s pohárom nad hlavou. Bol to zážitok, ktorý si budem pamätať dokonca života.

Shjon Podein si po zápase dal dole iba helmu a rukavice. Po tom sme išli do reštaurácie. Všade bol vo výstroji. Vtedy prekonal nejaký rekord. Chodil všade v korčuliach. (smiech)

V lete som mal pohár v Pardubiciach. Mali sme oslavu v spolupráci s miestnym tímom. Bolo tam vystúpenie Olympicu. Na záver som vyšiel s pohárom. Bola to celodenná šou.

Prečo si viackrát odmietol pozvánku do reprezentácie?

Väčšinou to bolo kvôli play-off. Potom väčšinou zdravotné problémy. Koleno mám zlé. Volil som oddych a nešiel som tam.

Kedy sa začali tvoje zdravotné problémy?

Je to dlhodobé. Prvú operáciu kolena som mal v 17 rokoch. Na jednom kolene som mal asi sedem operácií. Keď začínam korčuľovať, tak to bolí, ale potom to je lepšie. Beriem na to nejaké lieky, takže v pohode.

V roku 2003 prišli do tímu Paul Kariya a Teemu Selänne. Nemysleli ste si hneď, že vyhráte Stanley Cup? Prečo ste zlyhali?

Keď som sa to dozvedel v lete, tak mi to prišlo, že sme mali najlepšie mužstvo na papieri. Ale to neznamená, že ak máte najlepšie mužstvo na papieri, tak budú aj výsledky. Paul Kariya sa zranil na dlhodobo a Teemu Selänne mal akurát jedinú zlú sezónu kariéry u nás.

Aké to bolo pre starších hráčov a teba, keď víťazná organizácia Colorada začala postupne upadať?

Keď ste zvyknutí hrať na vrchole a odrazu nemáte také výsledky, tak to nie je zábava. Nie je to príliš populárne. Lepšie je ísť obrátenou cestou. Keď máte horšie výsledky a zlepšujete sa. Ja som prišiel, keď tím bol na vrchole. Rád by som na záver kariéry zažil ešte nejaký úspech.

Čo podľa vás chýba Coloradu, aby bol opäť víťazný tím?

Hejduk: Podľa mňa sa teraz točí všetko o peniazoch. Neviem či je nízko rozpočtový tím schopný vyhrať Stanley Cup. Je to veľmi ťažké. Môžete hrať na mladých hráčov, ako máme my teraz. Myslím si, že mužstvo bude o pár rokov dobré.

Hejda: Ak ich udržia. Keď ich budú chcieť, budú im musieť dať peniaze. Je to obrovské šťastie zohnať dobrých lacných hráčov. Za 10 miliónov sa dajú kúpiť dvaja špičkoví hráči.

Hejduk: Traja a to je jedna lajna. Je to potom o niečom inom.

Nechceli by ste Dominika Hašeka?

Hejduk: Myslím si, že brankárov máme solídnych. Je to dobrá dvojica..

Hejdu: Giguere je veľmi dobrý pre Varlamova. Dobre sa dopĺňajú. Vedia, akú úlohu majú v tíme. Takže Hašeka nie. (smiech)

Hejduk: Hašeka nepotrebujeme. (smiech)

A Jaromíra Jágra?

Hejdu: On by nám pomohol. Je dobrý hráč.

Milane, čo hovoríš na podpisovanie obrancov? V Colorade ich majú teraz aj s mladými veľmi veľa.

Buď niekoho vymenia, alebo nebudú hrať mladí – ak nebudú s nimi spokojní a vsadia na starších hráčov. Skôr si myslím, že niekto pôjde preč.

Máte nejaké nové informácie o kontrakte pre Ryana O´Reillyho?

Hejduk: Neviem. Pravdepodobne bude chcieť dlhodobý kontrakt po dobrej sezóne.

Hejda: Bola by to veľká škoda a chyba, ak by ho nepodpísali. Bol veľkou súčasťou úspechu.

Milane, po skončení sezóny si sa vyjadril, že si stratil dôveru trénera a že ťa Colorado asi nepodpíše. Prečo si si to myslel?

Posledných 25 zápasov som viac-menej hral vo štvrtej lajne. Nehral som moc v zápasoch. Prišlo mi to tak, že nebudú mať o mňa záujem. Nakoniec mali. Je to trénerove rozhodnutie. Nebol som si istý ich záujmom.

Išiel by si do iného tímu, ak by ťa teraz nepodpísali?

Uvažoval som nad tým, čo by sa stalo, ak by ma nepodpísali. Počkal by som si na ponuky a kam by to bolo. Nie že by sa mi moc chcelo. Ak by Colorado nemalo záujem a bolo by to zaujímavé, tak áno.

Budeš kapitánom v ďalšej sezóne?

Hejduk: Neviem, uvidí sa.

Hejda: Ja si myslím, že áno.

Volia si hráči svojho kapitána?

Hejduk: Nie, vedenie. Začali sme sezónu bez kapitána a potom rozhodli, že ním budem ja.

Hejda: Zvyčajne sa kapitán nemení, pokiaľ neskončí s kariérou alebo ho nevymenia. Nie je dôvod prečo by mali vymeniť kapitána.

Hejduk Hejdovi: Nechceš na chvíľu? (smiech)

Jane, čo sa ti páči najviac na organizácii Colorada Avalanche?

História. Už tu bude na stálo. To, čo dokázali, keď bol Milan mladý a mali najlepších hráčov v lige. Máme vyvesené fotky v šatniach, kde sú spomienky na Stanley Cup. Je dobré, že keď prídu mladí chalani, tak im to pripomína históriu. Pozrú sa na to a povedia si, za aký klub hrajú. Ak udržia kostru tímu, tak si myslím, že sa klub dostane späť, kde bol.


David Puchovsky, Slovakia, eurolanche@eurolanche.com
20/08/2012 - 08:00

Discussion

NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."