Viac článkov v slovenčine a češtine

Cesta Slovákov za hokejom Blues

Cesta Slovákov za hokejom BluesReportáž z cesty dvoch slovenských fanúšikov tímu St. Louis Blues za hokejom do USA.

Byť fanúšikom klubu NHL v Európe nie je jednoduché. Naše obľúbené kluby sú tisícky kilometrov ďaleko, a tak väčšinou len tajne snívame, aké by to bolo, vidieť našich chlapcov naživo v akcii. Táto predstava bola dlhé roky viac snom ako reálnym plánom. Avšak potom sme sa dozvedeli o partii chlapcov, ktorí fandia Coloradu, a podarilo sa im navštíviť Denver, vidieť zápasy Avalanche, stretnúť hráčov, vidieť šatne... Znelo to pre nás priam neuveriteľne. Na jednej strane tichá (pozitívna) závisť, na druhej...nádej. Nádej, že niečo podobné by sa mohlo podariť aj nám. Nádej, že dokážeme napodobniť chlapcov z Eurolanche a zažiť niečo podobné v St. Louis.

Aj keď 5 denverských "Invasions" sa s našou cestou do St. Louis porovnať nedá, musíme podotknúť, že to boli práve chalani z tejto partie, ktorí nám ako prví ukázali, že nič nie je nemožné.

Keď fanúšikovia stretnú Toma Stillmana

Tí z vás ktorí fandia Blues asi meno Tom Stillman poznajú. Pre tých, ktorým nič nehovorí, je to momentálny majiteľ St. Louis Blues (presnejšie jeden z majiteľov). Každý fanúšik sníva o tom, že raz uvidí naživo hrať svoj obľúbený klub. Ak váš klub hrá niekoľko tisíc kilometrov od vás a šanca vidieť ho naživo príde raz za niekoľko rokov, je tento sen o to väčší. V apríli minulého roka sa dvaja fanúšikovia rozhodli navštíviť St. Louis a pozrieť si Blues naživo. Boli sme to my.

Áno, vedeli sme že prebiehajú rokovania o novej Kolektívnej zmluve a je tu riziko lockoutu, ale ako fanúšikovia ktorí milujú hokej, sme si naivne mysleli že NHL a NHLPA nebudú hlúpe, aby sa nedohodli. Obzvlášť po minulej sezóne, kedy mala NHL rekordne najvyššie príjmy. Takže sme kúpili letenky, zarezervovali hotel a začali sa tešiť na november. Práve na koniec tohoto mesiaca bolo naplánovaných 5 domácich zápasov Blues (proti Columbusu, Washingtonu, Ottawe, Calgary a NY Islanders). Päť zápasov. Domácich zápasov Blues, o ktorých sme roky snívali že ich navštívime.

Ako čas ubiehal, začali sme byť čoraz nervóznejší. Všetko bolo zaplatené, bez možnosti vrátenia peňazí. Nakoniec NHL zrušila zápasy do konca novembra, neskôr do 14. decembra a bolo jasné, že žiadny zápas NHL neuvidíme. Deprimujúce. Neviete si predstaviť ako veľmi.

Peoria náhradou za Blues

Aspoň trošku šťastia v nešťastí priniesla Peoria Rivermen, náš farmársky klub pôsobiaci v AHL. Náš priateľ Mike Nixon nám povedal o tripe, ktorý organizoval klub pre fanúšikov. Išlo sa zo St. Louis, klubovým „truckom“ Peorie. Okrem zážitku v podobe hokeja a možnosti vidieť naše mladé talenty ako Jaden Schwartz či Ian Cole sme počas tohto výletu stretli naozaj zaujímavých ľudí. Na tomto mieste by sme sa im chceli ešte raz zo srdca poďakovať za všetko, čo pre nás urobili. ĎAKUJEME!

Okrem toho sme si užili aj svojich 15 minút slávy. Keď sa reportér, ktorý robil reportáž pre miestnu FOX 2 News dozvedel že sme z Európy, okamžite s name nakrútil rozhovor. Na druhý deň počas zápasu Peorie za nami počas prestávky prišiel ďalší redaktor, tento raz z NBC News Peoria, a naše hviezdne chvíľky sa o niečo predĺžili.

Najlepšie nakoniec

Najväčší zážitok sme ale zažili posledný deň nášho pobytu v St. Louis. Po napínavom víťazstve futbalistov St. Louis Rams nad San Francisco 49ers sme sa vybrali na štadión Blues, kde nás čakali naši noví priatelia. Blues totiž organizovali akciu pre držiteľov permanentiek, ktorí si mohli zakorčuľovať na hlavnej ľadovej ploche Scottrade Center. A práve tu sme zažili šok.

Naši priatelia nás vzali rovno do šatne Blues. Kráčali sme chodbami, ktorými prichádzajú´naši chlapci, a mali sme namierené do šatne, kde majú Blues svoj “hlavný stan.” Boli sme unesení z týchto priestorov, a posledné štádium našej prekvapenosti dokonal majiteľ Blues pán Tom Stillman. Po tom ako sa od našich priateľov dozvedel o našom výlete do St. Louis a o tom že sa chystáme do Scottrade, počkal na nás aby sa s nami stretol. Prežili sme nezabudnuteľnú pol hodinu, počas ktorej sme sa fotili a rozprávali s majiteľom Blues. S majiteľom klubu ktorému fandíme už od detstva. Zažili sme nezabudnuteľný zážitok. Aj napriek lockoutu tak môžeme povedať, že náš výlet stál za to.

Autor: Martin Myxo, http://stlbluesfans.eu

Reportáž a viac fotografií z výletu nájdete v najnovšom vydaní mesačníka Pro Hockey:



Eurolanche.com, Worldwide, eurolanche@eurolanche.com
17/02/2013 - 16:30

Discussion


NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."