Viac článkov v slovenčine a češtine

Vyhliadky na leto 2015

Vyhliadky na leto 2015Ako by v podaní Avs mohla vyzerať off-season 2015?

Off-season 2014 je z veľkej časti úspešne za nami. Okrem podpisu Tysona Barrieho, posledného člena minuloročného tímu s ktorým sa počíta aj do budúcnosti a stále nemá s tímom podpísanú zmluvu, by nás už toto leto nemali čakať žiadne dramatické pohyby v kádri. Tím pre sezónu 2014/15 je skompletizovaný.

Bez nadsádzky možno povedať, že toto leto bolo v podaní Avs “najdivokejšie“ za posledných niekoľko sezón. Káder opustili, ale aj posilnili hráči poriadne zvučných mien. Posledné porovnateľné leto bolo zrejme to z roku 2007, kedy sme z trhu voľných hráčov priviedli Ryana SmythaScotta Hannana. Otázka teraz znie – bolo toto leto len tou povestnou jednou lastovičkou, alebo sa na podobné júlové „show“ v podaní Avs môžeme tešiť častejšie? Ako by mohlo vyzerať nasledujúce leto 2015?

Ešte pred pár týždňami to vyzeralo, že leto 2015 bude v podaní Avs pomerne nudné. Zmluva mala končiť len jedinému “dôležitejšiemu“ hráčovi – obrancovi Janovi Hejdovi. Prakticky všetci ostatní lukratívnejší hráči mali zmluvy podpísané minimálne do roku 2016. Situácia sa však zmenila. Výmena P.A. Parenteaua za Dannyho Briera a angažovanie Brada Stuarta spôsobilo, že aj nasledujúce leto nás bude čakať niekoľko zaujímavých rozhodnutí čo sa zostavy týka. Zmluvy budú končiť piatim hráčom prvého tímu. Okrem spomínaných Hejdu, Stuarta a Briera ešte aj Codymu McLeodoviRyanovi Wilsonovi. A situáciu môže ešte “vylepšiť“ Tyson Barrie v prípade že teraz podpíše zmluvu iba na 1 rok. To však teraz riešiť nemusíme.

Ako by to mohlo skončiť so spomínanou päticou veteránov? Ak sa nestane niečo naozaj nečakané, dni Ryana Wilsona v tíme Avs by mali byť spočítané. Otázne je, či si vôbec v tréningovom kempe pred sezónou dokáže vybojovať miesto v prvom tíme, predĺženie spolupráce s ním aj pre ďalšiu sezónu je krajne nepravdepodobné.

V podobnej situácii sa zrejme ocitne aj dlhoročný bojovník zo štvrtého útoku, veľký srdciar a v posledných sezónach aj asistent kapitána Cody McLeod. Na úlohu bodyguarda máme podpísaného mladšieho Bordeleaua a na miesto vo štvrtom útoku je už aj dnes dostatok iných kandidátov s viacročnými  zmluvami (Talbot, Mitchell, Winchester, Cliche – nehovoriac o mladých hráčoch z farmy). Pravdu povediac, neprekvapilo by ma keby sme Codyho vymenili ešte pred alebo počas sezóny za nejaký nízky výber v drafte. V každom prípade v zostave pre sezónu 2015/16 pre neho miesto nevidím.

Poďme teraz k tým zaujímavejším menám. Daniel Briere je pre nás zatiaľ veľkou neznámou. V 36 rokoch má to najlepšie zo svojej kariéry už bezpochyby za sebou, čoho dôkazom je aj posledná nevydarená sezóna v drese Montrealu. Chytí po prestupe do Colorada druhý dych? Zapadne do koncepcie trénera Roya? Očakáva sa, če by mal nastupovať v tretej formácii Avs. Odtoho, ako sa mu tam bude dariť bude závisieť aj jeho ďalší osud v drese Colorada. Momentálne si viem predstaviť všetky možnosti – od predĺženia zmluvy (pochopiteľne už s podstatnenižším cap hitom ako súčasné 4 mil.), cez jeho odchod budúce leto cez trh voľných hráčov až po výmenu počas sezóny pred uzávierkou prestupov.

Zostala nám dvojica defenzívnych veteránov Hejda – Stuart. Typologicky by to mali byť veľmi podobníhráči, ľavorukí, defenzívne ladení obrancovia, ktorí by v nadchádzajúcej sezóne mali byť partnermi Erika Johnsona a Tysona Barrieho v prvých dvoch obranných pároch Colorada. Ich prípadné zotrvanie v time Avs aj pre ďalšie sezóny však môže naraziť na vážny problém. Vlastne rovno dva vážne problémy. Volajú sa Duncan Siemens a Chris Bigras. Obaja sú to ľavorukí obrancovia, Siemens navyše aj defenzívne ladený, obaja sú považovaní za veľké nádeje Avs do budúcnosti a obaja (alebo minimálne jeden z nich) by pred sezónou 2015/16 už mali byť pripravení na plnohodnotnú rolu v NHL. A navyše by s nováčikovskými zmluvami boli ešte aj lacnejší. Ak sa tieto predpoklady naplnia, miesto v zostave im s najväčšou pravdepodobnosťou bude musieť uvoľniť práve jeden z dvojice veteránov Hejda - Stuart - ak nie obaja.

Celkom ľahko sa dá predstaviť situácia, že tím Avs budúce leto opustia všetci piati títo hráči. Dobrou správou je, že v takom prípade by sme ich zrejme všetkých mohli nahradiť mladými hráčmi z vlastných zdrojov. Hejdu, Stuarta a Wilsona by mohli nahradiť spomínaný Siemens, Bigras a napr. Stefan Elliott. Briera by mohol v treťom útoku nahradiť Joey Hishon ak sa mu najbližšia sezóna vydarí. McLeoda zase niekto z európskych hráčov podpísaných toto leto, napr. Everberg alebo Rendulič, prípadne iný hráč z Lake Erie ktorýsi to výkonmi v sezóne 2014/15 zaslúži. Okrem iného by sme tým pod platovým stropom mohli ušetriť veľmi zaujímavú sumičku cca 7 - 8 miliónov. Nie však na dotiahnutie nejakej posily najväčšieho kalibru. Tieto peniaze budeme potrebovať naudržanie si vlastných hráčov.

Leto 2015 bude totiž zaujímavé aj tým, že sa možno (dúfajme) dočkáme nových dlhodobých zmlúv pre kľúčových hráčov tímu ktorým súčasné zmluvy končia po sezóne 2015/16. Ide najmä o trojicu Erik Johnson, Nathan MacKinnon a Ryan O´Reilly. Johnson môže v prípade vydarenej sezóny bez problémov žiadať zmluvu na úrovni ostatných hviezd tímu, teda s platom cca 5,5 - 6 mil USD ročne. To je približne o 2 mil. viac ako jeho súčasný cap hit. U Nathana MacKinnona môže cap hit stúpnuť ešte výraznejšie, najmä ak nadviaže na výkony, ktorými nás všetkých okúzlil vo svojej nováčikovskej sezóne. Vôbec by ma v jeho prípade neprekvapila dlhodobá zmluva s ročným platom viac ako 7 mil USD.

No a špeciálnym prípadom je Ryan O´Reilly. 2-ročná zmluva ktorú s Avs pred pár dňami podpísal mu na leto 2016 garantuje status neobmedzeného voľného hráča. Pod hrozbou že by oňho o rok mohli prísť zadarmo podobne ako tento rok o Paula Stastneho sa Avs budú určite zo všetkých síl snažiť podpísať s O´Reillym dlhodobú zmluvu ešte počas leta 2015. Ak uspejú, aj tu treba počítať minimálne s miernym nárastom súčasného 6 mil.cap hitu. Ak naopak rokovania o predĺžení spolupráce počas leta 2015 stroskotajú, je veľmi pravdepodobné že O´Reilly bude ešte pred začiatkom sezóny 2015/16 vymenený do iného tímu a už teraz môžeme povedať, že takýto trejd by bol určite považovaný za “blockbuster deal”.

Z tohto všetkého jasne vyplýva, že aj keď magický hokejový datum 1.júl nebude zrejme pre fanúšikov Avs v roku 2015 až taký emocionálny ako tento rok a je celkom možné, že žiadna väčšia posila zvučného mena do tímu z trhu neobmedzených hráčov nepribudne, nudné leto nás rozhodne ani o rok nečaká.

Článok predstavuje názor autora a v žiadnom prípade nereprezentuje názor fanklubu Eurolanche.


Peter Macak, Slovakia, macak@eurolanche.com
27/07/2014 - 13:00

Discussion

NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."