Viac článkov v slovenčine a češtine

História 1. júla a Colorado

História 1. júla a ColoradoAko obchodovalo Colorado 1. júla po minulé roky?

Prvý júl sa posledné roky zapísal výraznejšími písmenami do histórie Colorada Avalanche. Možno ani samotní fanúšikovia Avs si neuvedomujú, že takýto trend neexistoval v druhej polovici 90. rokoch, a ani na prelome milénia. Avalanche vtedy mali pevne zomknutý tím, ktorého štruktúru menili minimálne, najčastejšie formou výmen a nie obchodovaním s voľnými hráčmi v letných mesiacoch.

Posledné sezóny sú iné. Colorado patrí k aktívnejším obchodníkom, keď sa mu podarilo získať, ale aj stratiť významných hráčov. Všetkých ich spájal jediný dátum – 1. júl. Pozrime sa na najznámejšie zmeny v kádri Avalanche v tomto dátume v histórii. Ak vám v prehľade budú chýbať zvučnejšie mená, pravdepodobne sa s nimi spája iný júlový dátum.

1. júl 2014

príchod: Jarome Iginla, Brad Stuart
odchod: Paul Stastny

Od Stuarta sa čakalo toho veľa, Iginla bol otázny, strata Stastneho mrzela. Asi nikto nepredpokladal, ako to nakoniec bude. Iginla sa stal v Denver lídrom, vyhral kanadské bodovanie. Stuart prepadol a najradšej by sme ho dali preč, aj keď má ešte stále platnú zmluvu. Stastneho trápili v St. Louis zranenia a na formu z Colorada rozhodne nenaviazal.

1. júl 2012

príchod: John Mitchell, PA Parenteau

Z Mitchella sa stal tvrdý bojovník a vodca tretieho útoku, ktorý dokázal zaskočiť aj bodovo silnejších kolegov. V klube sa drží dodnes. Parenteau bol častejšie v nemocnici ako na ľade, nesedel mu nikto a tak skončil minulý rok v klube výmenou.

1. júl 2011

príchod: Semyon Varlamov, Jean-Sebastien Giguere
odchod: Peter Budaj, Tomáš Fleischmann

Príchod dvoch brankárov bol jeden z najvydarenejších krokov v histórii manažmentu. Najprv panovali obavy, či dva draftové picky sa rovnajú Varlamovi. Ruský brankár sa stal hviezdou NHL a to aj vďaka mentoringu Giguerea. Odchod Budaja zavŕšil obdobie v tíme bez stabilnej brankárskej situácie. Koniec Fleischmanna bude navždy mrzieť. Obetovali sme za neho Hannana a po pár zápasoch odišiel. Klub o neho nemal záujem pre nelogické dôvody.

1. júl 2009

príchod: Craig Anderson
odchod: Ian Laperriere

Novú brankársku éru načrtol príchod Andersona. Navždy nám zostane v pamäti play-off zápas proti San Jose, ktorý vyhral 1:0 po predĺžení. Napokon jeho forma poklesla a koniec v Denveri sa niesol v znamení negatívnych odkazov. Podobne to bolo aj pri odchode Lappyho. Veľký bojovník nedostal priplatené, aj keď si to zaslúžil. Formát jeho hráča ďalšie roky v klube chýbal.

1. júl 2008

odchod: Andrew Brunette

Skúsený hráč bol ťahúnom ofenzívy a skvelo si rozumel so Sakicom. Jeho strata mrzela nasledujúce sezóny. Svoje zohrali znovu financie, o ktorých v tom čase vedenie Colorada nechcelo vyjednávať.

1. júl 2007

príchod: Scott Hannan, Ryan Smyth

Mal to byť príchod hviezd v štýle Kariyu a Selänneho. Zlyhali rovnako ako oni, možno trochu menej a ich tragédia sa natiahla na viac ako len jednu sezónu. Boli preplatení, nepriniesli nič nové a v tíme nezanechali výraznejšiu stopu.

1. júl 2006

odchod: Rob Blake 

Obrovitý obranca s kráľovským bodyčekom stratil po lockoute v Colorade motiváciu a išiel tam, kde začínal – do Los Angeles. Jeden z najlepších obrancov v histórii Colorada sa nedohodol na nových finančných podmienkach. Pravdou je, že ani manažment v tom čase nemal voľné ruky. Bolo po lockoute, vznikol platový strop a veľa sa šetrilo.


David Puchovsky, Slovakia, eurolanche@eurolanche.com
01/07/2015 - 09:00

Discussion

NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."