Viac článkov o Stadium Series

Člen Alumni týmu: Craig Billington

Člen Alumni týmu: Craig BillingtonZa několik dní se v Denveru uskuteční svátek v podobě Stadium Series proti Detroitu Red Wings.

Předkrmem samotného zápasu však bude takzvaný Alumni Game ve kterém se představí několik ikon týmu, které byly vybrány i do výročního týmu. Kromě nich se ale v tomto měření sil veteránů objeví i jména, jejichž fanoušci nepovažují za to nejlepší. Mezi nimi se je i Craig Billington.

Úspěchy si připsal již jako mladý, nadaný hráč, když v roce 1985 vyhrál juniorské mistrovství světa, které se odehrálo v Helsinkách. Druhý vítězný šampionát si připsal hned rok na to, když v roce 1986 byl s týmem Kanady na druhém místě mistrovství světa, které se odehrálo v kanadském městě Hamilton.

V sezoně 1991/1992 se již nastálo usadil v NHL. V týmu Devils zůstal pouze dva roky, poté se přestěhoval do hlavního města Kanady, za Senátory odehrál za dvě sezóny celkem 72 zápasů (druhou sezónu pouze 9 zápasů). Další část své kariéry v NHL byl jako náhradní brankář.

Následně zamířil do města ovládnutého medvědy, kde za Boston odehrál dvě sezóny, které nemohli uspokojovat jeho touhu po nejvyšší hokejové lize světa, první sezónu odehrál pouze 8 zápasů, další se počet odehraných utkání zvedl na 27. 

 

Poté byl vyměněn do města, které je nám všem dobře známo, tři sezóny odehrál za Colorado Avalanche, kde průměrně odehrál 22 zápasů na jednu sezónu. S Coloradem stejně jako dvě sezóny předem se dokázal dostat do play-off, kde odehrál pouze jednou utkání.

 

 

Od roku 1999 se nakonec usídlil v hlavním městě USA, kde za Capitals odehrál čtyři sezóny, které pro něj nebyly nějak zvlášť dobré, protože za všechny čtyři sezóny odehrál pouze 47 utkání.

 

Celkově za svoji kariéru odehrál 332 zápasů, vyhrál 110 a prohrál 149 zápasů. 

 

Craig si vysloužil poměrně hodně ocenění, stal se nejužitečnějším hráčem OHL All-Star game v sezóně 1984-85, V roce 1993 si zahrál svoji první a nakonec i poslední NHL All-Star game, která se odehrála v Montrealu, získal stříbrnou medaili z mistrovství světa v roce 1990.

 

Po ukončení hráčské kariéry působil pouze v Coloradu. Od sezóny 2013-2014 roky působí jako asistent generálního manažera Colorada Avalanche Joea Sakica, před tím působil jako trenér brankářů.

 

Autor: Dominik Dolejš, Česká republika


Eurolanche.com, Worldwide, eurolanche@eurolanche.com
12/02/2016 - 08:00

Discussion

NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."