Viac článkov v slovenčine a češtine

Výmena s Bruins na spadnutie?

Výmena s Bruins na spadnutie?V posledných dňoch sa internetom šíria špekulácie o blížiacej sa výmene medzi Coloradom Avalanche a Bostonom Bruins.

Do uzávierky prestupov zostávajú posledné dva týždne a intenzita špekulácií sa zákonite zvyšuje. Pre tím Colorado Avalanche to v momentálnej situácii platí dvojnásobne. GM Joe Sakic má podľa všetkého v pláne nielen výpredaj veteránov s končiacimi zmluvami, ale aj kompletné prebudovanie jadra tímu. Okrem Nathana MacKinnona a Mikka Rantanena hrozí výmena prakticky všetkým hráčom Avs - vrátane hviezd ako Matt Duchene, Tyson Barrie či kapitán tímu Gabriel Landeskog.

V posledných dňoch nabrali na intenzite najmä špekulácie o blížiacej sa výmene medzi Avs a Bostonom Bruins. O výmene medzi týmito dvomi tímami sa špekulovalo už pred niekoľkými týždňami, Bruins mali údajne záujem o Gabriela Landeskoga, Avs žiadali na oplátku väčší balík vrátane top prospektov-obrancov Charlieho McAvoya alebo Brandona Carla. Na takú protihodnotu Bruins údajne nechceli pristúpiť a tak bolo nejaký čas ticho.

Bruins balansujú vo Východnej konferencii na hrane postupu do play-off. Neveľmi presvedčivé výkony a výsledky v posledných týždňoch viedli až k odvolaniu dlhoročného trénera Clauda Juliena v utorok 7. februára. Bol to prvý znak toho že manažment Bruins nehodlá len nečinne sedieť a čakať ako táto sezóna dopadne. Následne v nedeľu 12. februára hrali Bruins doma proti Montrealu Canadiens svoj posledný zápas pred povinnou týždňovou pauzou (tzv. bye-week). Tohoto zápasu sa osobne zúčastnil GM Avs Joe Sakic, jeho asistent Chris MacFarland a aj skaut Avalanche Neil Shea. Sakic strávil takmer celú druhú prestávku zápasu v rozhovore s GM Bruins Donom Sweeney, na internete sa dokonca zjavila fotografia ktorá to potvrdzovala. V dnešnom svete je to samozrejme viac ako dostatočný základ na rozkrútenie obrovského kolotoča nových špekulácií a fám, ako medzi obyčajnými fanúšikmi na diskusných fórach, tak medzi renomovanými hokejovými reportérmi.

V pondelok 13. februára situácia ďalej gradovala. Predpoludním Dominic Tiano prilial olej do ohňa príspevkom na Twitteri v znení: “Podľa bývalého trénera NHL sú Bruins a Avs blízko k dohodnutiu výmeny.” Tiano nie je profesionálny novinár, ale je fanúšikmi rešpektovaný ako zdroj dôveryhodných informácií zo zákulisia Bruins. Kto je ten bývalý tréner NHL ktorého uvádza ako zdroj sa nevie, nemal by to však byť ani Patrick Roy, ani Claude Julien. Informáciu neskôr potvrdili aj renomovanejší hokejoví reportéri s dodatkom, že diskutovaná výmena by sa mala týkať Gabriela Landeskoga a Brandona Carla.

Carlo je 20 ročný, pravoruký, takmer dvojmetrový obranca. Bruins si ho vybrali v druhom kole draftu 2015 z celkovo 37. miesta (o 2 pozície neskôr si Avs vybrali AJ Greera). Je považovaný za defenzívne ladeného dobrého korčuliara s potenciálom vyrásť na stabilného top4 obrancu. Je rodákom z Colorado Springs, takže prípadný prestup do tímu Avalanche by preňho znamenal prakticky návrat domov.

V pondelok večer sa v Bostone konal tradičný hokejový turnaj univerzít z oblasti Bostonu, tzv. Beanpot. Predstavilo sa v ňom viacero prospektov Bruins, ale žiaden prospekt Colorada a len veľmi málo hráčov ktorých draft ešte len čaká. Napriek tomu v hľadisku nechýbala kompletná delegácia z Colorada ktorá večer predtým sledovala zápas Bostonu s Montrealom - tj. Sakic, MacFarland aj skaut Shea. Jediným logickým zdôvodnením ich prítomnosti je sledovanie prospektov Bruins priamo v akcii.

Zdalo sa, že dymu je už jednoducho priveľa a je len otázkou času kedy vyšľahnú aj plamene a oznámi sa oficiálna výmena. Napriek tomu sa v pondelok ani utorok nič také nestalo. Tiano v utorok večer v diskusii na HF Boards napísal: “Nič sa nezmenilo. K dohode veľa nechýba, rozhodnutie je na Sakicovi. Loptička je na jeho strane kurtu (rozumej - skauting). Viac k tomu naozaj nemám čo dodať. Poznám mená (hráčov o ktorých výmene sa diskutuje), ale tie tu zverejňovať určite nebudem.” V diskusii sa tiež vyjadril, že on by v pozícii GM Bruins neváhal obetovať za Landeskoga balík s Carlom, výberom v prvom kole draftu a prospektom, čo by mohlo naznačovať že o podobnej protihodnote diskutujú aj “ozajstní” GM Sweeney so Sakicom.

Takto zhruba vyzerá situácia v čase písania tohto článku. Ak uveríme všetkým Tianovým informáciám, logickým výsledkom by malo byť, že Sakic je s Bruins viac-menej dohodnutý na výmene Gabriela Landeskoga, za balík okolo obrancu Brandona Carla. Doladiť zostáva už len posledné detaily, napr. ktorého konkrétneho prospekta bude Sakic v rámci protihodnoty žiadať. Do úvahy prichádza viacero mien, z útočníkov napr. aj Slovák Peter Cehlárik, alebo Jacob Forsbacka-Karlsson, Jake DeBrusk, Zachary Senyshyn, či Ryan Donato, z obrancov by Sakica mohol zaujímať Čech Jakub Zbořil.

Takáto výmena by bola prakticky identickou kópiou výmeny Ryana O´Reillyho do Buffala. Mladý obranca, ktorý už v NHL ukázal svoj potenciál, ale zďaleka nie je bez rizika že ho možno v budúcnosti nenaplní (Zadorov vs. Carlo) + nádejný, ale nie top prospect (Compher vs. ??? ) + výber v drafte. Je možné, že by sa do výmeny pridali ešte ďalší hráči – zo strany Avs nejaký obranca čo by v zostave Bruins po zvyšok tejto sezóny nahradil Carla (Wiercioch/Tyutin/Goloubef?), zo strany Bruins zase nejaký útočník na odľahčenie platového stropu (Jimmy Hayes?). Tým by sa paralela s výmenou O´Reillyho ešte zvýraznila (McGinn/Grigorenko). Takto postavená výmena by tiež bola jasným signálom začiatku kompletnej prestavby tímu Avs, ktorá by s najväčšou pravdepodobnosťou trvala ešte niekoľko sezón. 

Či nakoniec k nejakej výmene medzi Coloradom a Bostonom dôjde, alebo je to všetko iba veľa kriku pre nič, ukážu najbližšie hodiny resp. dni. V nasledujúcich dvoch týždňoch sa však musíme pripraviť na zvýšené množstvo podobných špekulácií a “zaručených” zákulisných informácií v súvislosti s väčšinou našich hviezdnych hráčov. A niektoré z nich sa možno aj naplnia.


Peter Macak, Slovakia, macak@eurolanche.com
15/02/2017 - 11:00

Discussion


NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."