Viac článkov v slovenčine a češtine

Čo nového u Avs? (32.)

Čo nového u Avs? (32.)Pohľad na aktuálne dianie v tíme Avs.

Tak to už teda máme za sebou. Najhoršia sezóna od presťahovania sa z Quebecu do Denveru je konečne históriou. 22 víťazstiev a 48 bodov býva v NHL štandardným priebežným výsledkom v polovici sezóny, Avs na to tento rok potrebovali plnú porciu 82 zápasov. Druhý najhorší tím súťaže Vancouver Canucks mal o celých 21 bodov viac – čo k tomu dodať.

V minulosti by takáto bezprecedentne mizerná sezóna garantovala aspoň najvyšší výber vo vstupnom drafte. Po zmene pravidiel draftovej lotérie sú však šance Avs na výber z prvého miesta iba na úrovni 18%. Naopak je takmer 50% šanca že Avs v drafte spadnú až na štvrté miesto. Samotná draftová lotéria sa uskutoční v sobotu 29. apríla. Nepríjemný je aj fakt, že odborníci považujú draftový ročník 2017 za “slabší” – minimálne teda v porovnaní s poslednými dvomi ročníkmi kedy boli k dispozícii hráči ako Connor McDavid, Jack Eichel, Auston Matthews či Patrick Laine, ktorí sa všetci okamžite po drafte zaradili medzi najväčšie hviezdy ligy. Hráči takéhoto kalibru v tohtoročnom drafte chýbajú. Na to koho konkrétne by si Avs mohli v prvom kole vybrať sa pozriem neskôr keď už bude jasné z ktorého miesta vlastne Avs budú vyberať.

Už z pohľadu na celkový počet získaných bodov musí byť jasné, že Avs patrili k najhorším tímom ligy prakticky vo všetkých základných štatistikách. Najmenej bodov, najmenej víťazstiev, najmenej strelených gólov, najviac inkasovaných gólov, najhoršia presilovka, druhá najhoršia úspešnosť hry v oslabení, najnižšia úspešnosť streľby, najnižšia úspešnosť brankárskych zákrokov, atď atď. Jedinou anomáliou bola úspešnosť na vhadzovaniach, kde boli Avs druhí najlepší v lige.

Paradoxne sú aj štatistické kategórie v ktorých sa Avs oproti minulej sezóne výraznejšie zlepšili. Áno, teraz hovorím o “advanced stats”. Napríklad v tej najzákladnejšej Corsi%, ktorá dáva do pomeru strelecké pokusy ktoré si tím v zápasoch vypracuje s pokusmi ktoré umožní svojim súperom, sme v predchádzajúcich sezónach pod Patrickom Royom vždy obsadili posledné miesto v lige. Naše Corsi% boli postupne 46,83% (2013/14), 43,18% (2014/15) a 44,19% (2015/16). V práve skončenej sezóne dosiahli Avs Corsi% 48,53%, čo stačilo na 23. miesto v lige. Áno, súperi nás stále prestrielali, ale už zďaleka nie tak výrazne ako v minulosti. Rovnaké zlepšenie nastalo v pomere vhadzovaní v útočnom a obrannom pásme – tento rok 48,56%, v predchádzajúcich sezónach to bolo 46,81% resp. 45,79%.

Z pohľadu na tieto čísla by sa teda mohlo zdať, že herný prejav Avs sa túto sezónu oproti minulosti zlepšil, vypracovali sme si podstatne viac streleckých pokusov, až 3437 (v predchádzajúcich sezónach 3192 resp. 3115), súperom sme dovolili podstatne menej streleckých pokusov (3645 – predtým 4031 resp. 4099), viac striedaní sme končili v útočnom pásme… háčik je len v tom, že bodov sme získali takmer o polovicu menej ako vlani a predvlani. Ako je to možné?

Vysvetľujú to nasledovné štatistické ukazovatele:

1)      Úspešnosť streľby. Pri rovnovážnom počte hráčov na ľade mali hráči Avs túto sezónu úspešnosť streľby 6,3%. Najlepšie tímy v lige dosiahli úspešnosť streľby 9,2%, priemer bol tesne pod 8 %. V minulých sezónach bola úspešnosť coloradských strelcov 7,8%, 8,7% a 8,8%. Tento rok sme síce strieľali viac, ale gólov dali menej. Príčiny by sa snáď dali hľadať v zlom psychickom rozpoložení a z toho vyplývajúcej absencie sebadôvery hráčov spôsobenej neúspešnou sezónou. Alebo možno jednoducho naši hráči nie sú dosť dobrí.

2)      Úspešnosť zásahov brankárov. Brankári Avs mali túto sezónu pri rovnovážnom počte hráčov na ľade úspešnosť zásahov 90,7%. Ligový priemer bol na úrovni 92,4%, najlepší tím ligy dosiahol 93,7%. V minulých sezónach na tom boli Avs podstatne lepšie – 92,7%, 92,6% resp. 92,9%. Tento rok sa však spoluhráči na brankárov Avs spoľahnúť nemohli, napriek menšiemu počtu striel ktoré na nich smerovali pustili za svoj chrbát viac gólov. U Varlamova mohli výkony ovplyvniť chronické problémy s trieslami ktoré mu následne počas sezóny operovali, u Pickarda zase nedostatok skúseností s pozíciou brankárskej jednotky na tejto úrovni. Alebo možno jednoducho nie sú dosť dobrí.

3)      Súčet týchto dvoch úspešností je tzv. PDO (na stránke nhl.com sa označuje ako SPSv%). Dlhodobo by sa tento údaj mal pohybovať okolo 100%, za štandardné by sa dalo označiť rozpätie 98-102%. Hocičo nad alebo pod týmito hodnotami je “anomália” ktorá sa postupom času musí vrátiť do normálu. V NHL bol túto sezónu jediný tím s PDO nad 102% - Washington Capitals so 102,9%. Avs boli zase jediný s hodnotou menej ako 98% a ich výsledných 97% bolo najmenej v NHL za posledné 4 roky! žiaden tím nedokáže vyhrávať ak sa nepresadzujú jeho strelci a nepodržia ho ani brankári. Pre porovnanie, v minulých sezónach dosiahli Avs PDO 100,5%, 101,4% a 101,8%.

4)      Presilovky a oslabenia. Vyššie spomínané štatistiky sa sledujú pri rovnovážnom počte hráčov na ľade. Avs však boli túto sezónu tragickí aj pri tom nerovnovážnom. Štandardné situácie sú dlhodobou slabinou Colorada, tento rok sa to však posunulo ešte o level vyššie ako v minulosti. Úspešnosť využitia presilových hier mali Avs v predchádzajúcich sezónach na úrovni 18%, 14,6% resp. 19,4%. Tento rok to bolo chudobných 12,6%. To je samozrejme suverénne najnižšie číslo v celej lige (priemer bol cca 19%, najlepší tím mal 24,5%), a zároveň druhá najnižšia úspešnosť v NHL za posledných 10 sezón! Oslabenia na tom nie sú oveľa lepšie – Avs prvýkrát od sezóny 2010/11 klesli pod 80%, výsledná úspešnosť 76,6% je druhá najnižšia v NHL. Horší boli len Dallas Stars s úspešnosťou 73,9%. Top tímy ligy dosiahli viac ako 85%, ligový priemer bol na úrovni 81%.

Čo z toho všetkého vyplýva? Čo sa advanced stats týka, Avs tento rok zaznamenali nezanedbateľný pokrok. Potopili ich v prvom rade abnormálne nízke úspešnosti streľby a zásahov brankárov, to sa však dá považovať za anomáliu ktorá sa skôr či neskôr musí vrátiť “do normálu”. Na čom však Avs musia bezpodmienečne popracovať sú presilovky a oslabenia, kde dlhodobo patríme k najslabším tímom v lige. Joe Sakic sa vyjadril že tréner Jared Bednar v time zostáva aj pre nasledujúcu sezónu. Nuž, pevne verím že sa vymenia aspoň jeho asistenti, najmä tí, ktorí mali doteraz na starosti tzv. “special teams”. V tých máme obrovské rezervy ktoré v konečnom dôsledku môžu znamenať rozdiel medzi úspešnou a katastrofálnou sezónou a neurobiť vôbec nič pre ich zlepšenie by bolo neodpustiteľným ignorantstvom.


Peter Macak, Slovakia, macak@eurolanche.com
12/04/2017 - 13:00

Discussion

NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."