Viac článkov v slovenčine a češtine

Trpezlivosť

TrpezlivosťTrpezlivosť by povestné ruže mohla priniesť aj Coloradu v prípade Ryana O´Reillyho

Nech sa to už skončí. To je želanie zrejme všetkých fanúšikov Avs v súvislosti so situáciou okolo stále nepodpísaného obmedzeného voľného hráča a ofenzívneho lídra tímu z poslednej sezóny Ryana O´Reillyho. Podpis novej zmluvy s Coloradom či odchod do iného tímu, hlavne aby sme to už mohli hodiť za hlavu. Stačia nám aj problémy so zraneniami, neuspokojivým herným prejavom a najmä výsledkami, zbytočné stresy z nezmyselnej, stále viac naťahujúcej sa “ságy O´Reilly“ by nám určite v prípade jej definitívneho vyriešenia nechýbali.

Všetko však nasvedčuje tomu, že toho sa ešte tak ľahko nedočkáme. A paradoxne čím dlhšie sa celá vec bude naťahovať, tým lepšie by nakoniec pre Colorado mohla skončiť. Dôvod je jednoduchý – hodnota O´Reillyho pre prípadnú výmenu určite nebude s pribúdajúcim časom klesať. Práve naopak, zatiaľ sa zdá, že s pribúdajúcim časom stále viac a viac stúpa. Správy o tom, že Avs sú ochotní o Ryanovej výmene rokovať sa objavili len pred niekoľkými dňami. Dovtedy takúto možnosť nikto z tímu nepripúšťal. Prvé správy hovorili o tom že Avs by pri výmene žiadali jedného hráča do prvého tímu a jedného nádejného mladíka. Aktuálne sa hovorí, že v hre by mohli byť aj väčšie a lukratívnejšie balíky protihodnôt. Napríklad od New York Rangers, ktorých GM Sather údajne Grega Shermana kontaktoval ohľadom možného angažovania O´Reillyho, sme údajne žiadali balík v ktorom hlavnou postavou mal byť sľubný mladý obranca M. Del Zotto a k nemu ďalší bližšie nešpecifikovaní nádejní mladíci. Rangers odmietli. Zatiaľ. No situácia sa môže zmeniť.

V tejto nahustenej sezóne nové zranenia pribúdajú ako na bežiacom pásme. Colorado je samo exemplárnym príkladom, ale zďaleka nie jediným. Napr. v Ottawe už prišli o elitného centra aj obrancu – J. Spezza aj E. Karlsson sú dlhodobo zranení. A počet zranených sa s pribúdajúcim časom bude pravdepodobne zvyšovať v celej lige. Výsledkom by mohlo byť, že viacero ambicióznych tímov by sa mohlo snažiť zaplátať prípadné diery v zostave práve ziskom O´Reillyho. A čím väčší dopyt, tým vyššia cena.

Nehovoriac o tom že s pribúdajúcim časom pomerne záhadne rastie aj O´Reillyho renomé. Počas leta bol vo všeobecnosti považovaný za nadpriemerného centra tretieho, alebo priemerného centra druhého útoku. Dnes nie sú výnimočné hodnotenia podoprené najrôznejšími štatistikami, ktoré mu prisudzujú status budúcej superstar a čistokrvného centra prvej útočnej formácie, hodného nielen tých 5mil $ ročne ktoré údajne žiada, ale aj kráľovskej protihodnoty pri potenciálnej výmene. Zdá sa teda, že čím dlhšie sa celá situácia naťahuje, tým lepšie by pri prípadnej výmene mohli Avs dopadnúť.

Okrem toho je tu stále aj šanca (hociako malá), že jedna či druhá strana, alebo nedajbože obe, zo svojich doterajších nezmyselne tvrdohlavých postojov ustúpia a O´Reilly sa dohodne na novej zmluve práve s Avs. O´Reillyho tábor možno počítal s tým, že ak mu želaný plat neponúkne Colorado, urobí tak iný tím prostredníctvom “offer sheet“. To sa však zatiaľ nestalo a tak Ryan namiesto hrania hry ktorú miluje a zarábania miliónov dolárov len nečinne sedí doma. Ako dlho ho to bude baviť? Ako dlho mu potrvá pripustiť si, že ak mu žiaden z 30 tímov NHL nechce ponúknuť plat aký žiada, zrejme bude musieť zo svojich požiadaviek zľaviť? A čo Avs? Čo ak ich napriek vyššie spomínaným argumentom žiadna z ponúk konkurenčných tímov na výmenu dostatočne nepresvedčí? Budú ochotní prehltnúť kus vlastného ega a predostrieť O´Reillymu aspoň o niečo vylepšenú ponuku zmluvy, ktorú by v prípade záujmu mohol prijať a nestratiť pritom tvár? Alebo už sú všetky mosty týmto smerom definitívne spálené? Vie si vôbec ešte jedna či druhá strana predstaviť pokračovanie vzájomnej spolupráce?

Otázok je veľa, na odpovede si pravdepodobne budeme musieť ešte počkať. Manažmentu Avs s Gregom Shermanom na čele totiž musí byť jasné, že to, ako nakoniec zvládnu túto situáciu, možno rozhodne o ich ďalšom osude pri kormidle Avs. Tak ako nechcú zopakovať chybu s priskorou privysokou zmluvou s Paulom Stastnym, tak nemôžu ani prísť o nádejného, mladého a u fanúšikov obľúbeného hráča bez adekvátnej protihodnoty. Unáhlené, nepremyslené rozhodnutie je momentálne to najhoršie, čoho by sa ťažko skúšaní fanúšikovia Avs mali obávať.

Zdá sa teda, že čakanie, akokoľvek únavné a frustrujúce, je to najlepšie čo sa v momentálnej situácii dá robiť. Snáď pani trpezlivosť nezostane svojej povesti nič dlžná a výsledná kytica ruží, ktorú by sme si od nej všetci zaslúžili, bude nakoniec stáť za to.


Peter Macak, Slovakia, macak@eurolanche.com
19/02/2013 - 12:30

Discussion


NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."