Viac článkov v slovenčine a češtine

Analýza Lilesovej výmeny

Analýza Lilesovej výmenyAj keď sa o Lilesovej výmene hovorilo už počas prestupovej uzávierky, tento trejd nás predsa len zaskočil.

Aj keď sa o Lilesovej výmene hovorilo už počas prestupovej uzávierky, tento trejd nás predsa len zaskočil. V tom článku sa pokúsime analyzovať dôvody, ktoré viedli k tejto výmene.

John-Michael Liles strávil celú svoju doterajšiu kariéru v Colorade Avalanche. Celkovo odohral v základnej časti 522 zápasov, nastrieľal 68 gólov a zaznamenal 275 bodov. V playoff pridal ďalších 36 zápasov a 11 bodov (4+7). Dovolím si tvrdiť, že v súčasnosti to bol náš najlepší obranca.

Menším problémom bolo, že po sezóne 2011/2012 sa stane nechráneným voľným hráčom. To znamená, že po ďalšej sezóne by mohol odísť bez náhrady. Aj keď tvrdil, že sa mu v Denveri páči, a nechce odísť, pravdepodobne to nechcel GM Sherman riskovať. Vyplýva to aj z jeho slov: „Vážime si, čo John-Michael pre nás urobil, no jeho zmluva bola v poslednom roku a potom by bol voľným agentom, preto sme sa rozhodli získať za neho aspoň niečo.“

Z tohto pohľadu je zrejmé, že jeho výmena bola nevyhnuteľná, pretože nebola istota, že by u nás zmluvu predĺžil. Z toho pohľadu plus pre Shermana. Mínus tohto trejdu je protihodnota, ktorou je iba voľba v 2. kole draftu 2012. „Myslíme si, že sme za neho dostali dobrú kompenzáciu.“ povedal GM Sherman. Ja si osobne nemyslím, že za tohto hráča, aj keď má zmluvu už len na jeden rok, je voľba v 2. kole draftu dobrou protihodnotou. Podľa mňa, ak chcel Sherman získať voľby v drafte, mal pýtať k 2. kolu aj voľbu v 1. kole.

Ak sa pozrieme na obranu Toronta, za zmienku na výmenu tam podľa mňa stojí iba Carl Gunnarsson. Škoda, že sme ho nezískali. Predvádzal túto sezónu spoľahlivé výkony a do platového stropu by sa rátalo iba 1,325 mil. $.

Ďalším bodom tejto analýzy je platový strop. Odišiel z neho slušný plat Lilesa, to znamená, že do minimálneho platového stropu nám treba podpísať hráčov za 20 mil. $. Celkový manévrovací priestor však presahuje 36 mil. $.

Shermana čaká krušné leto. Musí podpísať voľných hráčov, za min. 20 mil. $ a snažiť sa to tak, aby vyriešil brankársky post, posilnil obranu a tiež aj útok. Zostáva len veriť, že neurobí nejakú hlúposť a vyhodí milióny na hráča bez formy, ktorý nebude pre Avs prínosom.

Zhrnutie:

+ za Lilesa sme získali aspoň „niečo“

+ veľký manévrovací priestor v platovom strope

+ šanca pre mladých

- voľba v 2. kole draftu je slabá protihodnota

- diera v obrane

- mladí nemusia naplniť nádeje

- hrozba, že na voľnom trhu niekoho preplatíme


Rudolf Sery, Slovakia, sery@eurolanche.com
25/06/2011 - 14:12

Discussion


NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."