Viac článkov v slovenčine a češtine

Hadamczik je hanbou českého hokeja

Hadamczik je hanbou českého hokejaKomentár k bývalému českému trénerovi a „kauze Hejda“.

Keď prišli prvé správy o tom, že sa Jan Hejda na olympiádu do Soči nedostane, viacero hokejových priaznivcov bolo v nepríjemnom šoku. Časť fanklubu Eurolanche nie. Už počas letného stretnutia v roku 2013 v Prahe nám český obranca otvorene povedal, ako to je a ako to bude. Nedával si servítku pred ústa a situáciu objasnil. Keďže celé stretnutie sa nieslo v priateľskom duchu a off the record, nechceli sme zverejniť tieto skutočnosti, pretože by to bolo proti akýmkoľvek pravidlám slušného správania. Nakoniec Hejda začal o všetkom hovoriť verejne aj pre médiá, čím sa stala z toho vec verejná.

V zásade išlo o Hadamczikov prístup k hráčom. Ten vlastne nebol žiadny. Už na posledných majstrovstvách sveta nemal žiadny systém. Hráči lietali a nevedeli čo skôr. Totálne sklamanie, ktoré pokračovalo aj na olympiáde. A to aj bez dvoch najväčších „nepriateľov“ hlavného trénera – Hejdu a Hudlera. Česi neukázali nič prelomové, hrali bezducho a chýbala im chuť po výhre, ako to bolo na turnajoch, ktoré dokázali vyhrať, aj keď neboli vôbec favoriti. Nehovorím, že by Hejda priniesol z olympiády zlato. Nepomohol byt ani Hudler, ani Hertl, ani dvaja Jágrovia. Tím môže byť akokoľvek talentovaný, no ak stojí na lavičke neschopák neschopný, nikdy nič nevyhrá. Pre podobný prípad nemusíme chodiť ďaleko. Téma Sacco je temným obdobím histórie Colorada Avalanche. Káder sa cez leto dramaticky nezmenil. Prišla „iba“ nová trénerská krv a to pomohlo. Úplne nový tím. A pritom vlastne starý.

Hejda bol vždy pohodový chlap. K fanúšikom sa správa príkladne, o čom ste sa na našich stránkach mohli presvedčiť nespočetne veľakrát, keďže sa stretávame najmä s ním. Dobré správanie zápasy na druhej strane nevyhráva. Hejda je však príkladným hráčom aj priamo na ľade. Napriek tomu, že vedel, že Saccova taktika nikam nevedie, podrobil sa vôli trénera a hral jeho systém. Mohol protestovať, nebol by jediný, ale nedovolil si to. Zachovával si rešpekt a nehral sa na niekoho, kým nebol. Jeho skromnosť sa pravdepodobne nepáčila Hadamczikovi, ktorí obľubuje takzvaných riťolezov a protekčných hráčov. To neznamená, že ich bol plný český tím.

Hadamczik priniesol do hokeja osobný faktor, kedy svoje vlastné sympatie povýšil nad povinnosť zostaviť čo najlepší káder a dať tak hokejovému národu šancu na radosť z cenného kovu. Hadamczik si radšej do tímu povolal vlastného zaťa a stál za pochybnými finančnými transakciami v českom hokeji. Hadamczik poslal radšej dvoch hráčov vo výbornej forme kade ľahšie na miesto toho, aby zahodil svoju hrdosť a chlapsky si podal ruky. Olympiáda v Soči nebola pre český tím olympiádou českého národného výberu. Olympiáda v Soči bolo gala predstavenie Hadamczika s vyvrcholením v posledných dňoch, kedy konečne odišiel, ale samozrejme nezabudol pridať pár slovných útokov. Zostal verný svojmu štýlu.

Je veľká škoda, že taký nepríjemný a zlý človek ako Hadamczik skazil nádej Hejdovi, ale aj Hudlerovi na boj o medaile. Kto vie, či najmä v prípade Hejdu nešlo o poslednú olympijskú príležitosť. Ľudia sú bohužiaľ aj takí. Aj vôl sa môže dostať na čelo reprezentácie, keď má na to finančné prostriedky. Čo už, nevadí. Prežijeme, prežije aj Hejda, ktorý má unikátnejšiu šancu, akoby mal v Soči – zaútočiť po prvýkrát v kariére na Stanley Cup pod vedením trénerov a manažmentu, ktorý o Hadamczikovi v živote nebudú počuť. Ale on bude o nich čítať denne. Najmä keď Hejda spraví s pohárom veľkú šou doma v Prahe. 

Článok je komentár, ktorý predstavuje osobný názor autora, nie organizácie Eurolanche.


David Puchovsky, Slovakia, eurolanche@eurolanche.com
26/02/2014 - 08:00

Discussion


NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."