Viac článkov v slovenčine a češtine

EXKLUZÍVNE: Rozhovor s Pavlom Zachom

EXKLUZÍVNE: Rozhovor s Pavlom ZachomFanklub Eurolanche vyspovedal najväčší talent českého hokeja posledného desaťročia. O jeho služby má záujem aj Colorado Avalanche.

Príbeh osemnásťročného Pavla Zachu je notoricky známy pre českých a slovenských hokejových fanúšikov. Ešte než sa útočník narodil, jeho otec sa rozhodol, že zanechá svoju prácu a spraví z neho špičkového hokejistu. Drina, o ktorej napísal knihu a ktorú určite ďalšie publikácie či televízne dokumente ešte len opíšu, sa oplatila. Pavel je považovaný za najväčší talent českého hokeja posledného desaťročia a podľa skautov sa umiestni v prvej desiatke tohtoročného draftu. A práve z desiateho miesta si bude vyberať Colorado Avalanche.

Zacha vyrastal hokejovo v Liberci, kde pred dvoma rokmi vo veku 16 rokov odohral debutový zápas za seniorov. Už počas svojho prvého striedania, iba po 44 sekundách, dal svoj prvý gól. Okrem toho zbieral úspechy aj v českej reprezentácii, kde nechýbal v žiadnej vekovej úrovni. Minulý rok ho draftoval z prvej pozície kanadský juniorský tím Sarnia Sting, kde Pavel odohral 37 zápasov so ziskom 34 bodov. Za svoje výkony si vyslúžil vymenovanie do prvého All-Star tímu jednej z troch hlavných líg OHL a okrem toho v skončenom ročníku získal striebro na majstrovstvách sveta 18-ročných.

Podľa portálu eliteprospects.com je Zacha ofenzívnym, dynamickým centrom s robustnou postavou, rýchlosťou a schopnosťou mať značný vplyv na priebeh zápasu. Dokáže hrať aj do tela, ale vo svojej koži je hlavne vtedy, keď dokáže používať svoje schopnosti ako strelu, narábanie s hokejkou a rýchlosť. Do gólových šancí sa dostáva vždy, keď je na ľade.

Zacha tento týždeň odlieta do Buffala na NHL Combine, t.j. podujatie, ktorého sa každý rok zúčasťňuje 120 najlepších hráčov nasledujúceho draftu. Okrem prísnych fyzický testov čaká mladíkov aj psychologická časť, aj rozhovory s klubmi NHL.

Je veľká šanca, že budeš draftovaný v prvej desiatke. Pozeral si sa na kluby, ktoré si ťa môžu vybrať? Máš nejakého favorita?

Pozeral som sa na tímy od 5. do 12. pozície. Sú to tímy, do ktorých by som rád išiel hrať. Je to jedno, z akej pozície to nakoniec bude. Sú tam super kluby ako napríklad New Jersey, Philadelphia, Colorado či San Jose. Super mestá, dobré organizácie. Je veľmi ťažké si vybrať. Bol by som strašne rád, ak by ma vybral jeden z týchto klubov.

Si pripravený hrať v NHL hneď v prvý možný rok?

Pripravoval som sa na to 18 rokov. Je to samozrejme strašne ťažké. Uvidí sa v kempe, či na to budem mať. Teraz to nedokážem povedať, pretože som ešte v žiadnom kempe NHL nebol. Samozrejme sa tam chcem ukázať, že na to mám. Snáď na to budem mať už prvý rok a budem si môcť zahrať.

Hovoril si už priamo s niekým z Colorada Avalanche?

Nemal som s nimi priamy pohovor. Rozprávali sa o mne cez môjho agenta, ktorý mi dal informácie, že sa o mňa veľmi zaujímali. Neprišli za mnou ešte, lebo sa uvidíme na Combine. Mám tam mať s nimi nejakú večeru. Cez agenta mám správy, že sa spolu veľa rozprávali.


Dá sa povedať, že Colorado má o teba najväčší záujem alebo je to rovnaké aj pri iných kluboch?

Nemôžem povedať, že všetky tímy majú taký veľký záujem, pretože viacerým hráčom môžu povedať, že je pre nich najlepším. Ešte sa v tom tak neorientujem. Mám radosť, keď sa o mňa zaujímajú tímy. Colorado znelo tak, že sa o mňa zaujíma veľmi, aj keď som s nimi nehovoril. Uvidíme, ako to bude na Combine a aký záujem o mňa tam bude.

Poznáš nejakých hráčov Colorada?

Osobne nie, ale napríklad poznám MacKinnovho spoluhráča z Halifaxu Drouina. Viem, že tam trénuje Patrick Roy, výborný brankár. Majú tam výborný manažment, Sakica. Hrá tam Hejda. Duchene, Landeskog... Škoda, že vymenili Stastneho.

Mal si ako mladý hokejista obľúbený tím a hráča? 

Menilo sa to. Obľúbeným tímom bol Washington, lebo Ovechkinovi sa tam veľmi darilo. Ale bolo to aj Colorado, keď bol Hejduk najlepším strelcom v NHL.

Zdroj foto: hcbilitygri.cz, nhl.com

Detailnejší pohľad na Pavla Zachu vám prinesieme už dnes o 13:00. Celý Pavlov príbeh nájdete aj na jeho oficiálnom webe, ktorý administruje jeho otec - Zacha-hokej.cz.


David Puchovsky, Slovakia, eurolanche@eurolanche.com
29/05/2015 - 08:00

Discussion


NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."