Viac článkov v slovenčine a češtine

Rozhovor s Adamom Wernerom

Rozhovor s Adamom WerneromFankub Eurolanche vyspovedal najnovšieho brankára organizácie Colorada Avalanche.

Colorado Avalanche draftovalo Adam Wernera zo 131. miesta v piatom kole draftu 2016. 19-ročný brankár strávil doposiaľ svoju kariéru vo Švédsku, hlavne v organizácii Färjestad BK. V drese tohto tímu debutoval v elitnej švédskej súťaži v sezóne 2014/15, keď sa na pár minút objavil v bráne. Ide o jeho doposiaľ jedinú skúsenosť s elitnou súťažou.

Posledné dve sezóny zbieral Werner skúsenosti hlavne v juniorských ligách, kde naposledy jeho čísla dosiahli štatistiku 2,49 gólu na zápas a 91,6 % úspešnosť zákrokov v 30 zápasoch. Okrem toho strávil istý čas v troch rôznych tímoch v nižších ligách, kde bol na hosťovaní, aby získal skúsenosti na seniorskej úrovni. V budúcej sezóne by mohol štartovať v jednom z týchto tímov, v IF Björklöven, keďže v rámci organizácie Färjestadu je považovaný za tretieho brankára. S organizáciou zároveň podpísal novú, jednoročnú zmluvu.

Adam je so svojou výškou 196 cm a váhou 60 kg fyzicky najväčším brankárom v organizácii Colorada Avalanche. Nedávno sa zúčastnil jej rozvojového kempu spoločne s ďalšími mladíkmi. V budúcej sezóne by sa mal po prvýkrát predstaviť na juniorských majstrovstvách sveta.

Pred pár dňami si prišiel z rozvojového kempu. Čo si sa tam naučil?

Učil som sa toho veľa každý deň. Či už na ľade, alebo ako sa správne stravovať, ako spať. Je to všetko veľmi dôležité pre hokejového hráča. Bol to ťažký kemp, ale užili sme si aj zábavu. Nebolo to vždy iba o hokeji na ľade.

Aká je tvoja najkrajšia spomienka na celý kemp?

Celý kemp bol pre mňa veľmi špeciálny. Každý deň a každá minúta. Všetko v podstate.

Aké to bolo spolupracovať napríklad s Adamom Footeom? Stretol si Patricka Roya alebo Joe Sakica?

Rozprával som s Adamom. Je to skvelý človek. Vážim si, že som sa mohol rozprávať aj s ďalšími. Stretol som aj Joe Sakica posledný deň na večeri. Rozprávali sme sa o kempe.

Si veľký brankár. Myslíš si, že je to veľká výhoda pre teba, alebo niekedy to máš ťažké?

Ako kedy. Je to skvelé byť veľký, ale zároveň musím byť silný, aby som sa v bráne vedel rýchlo pohybovať, čo je niekedy ťažké, ale všeobecne to je výhoda byť veľký.

Ako si spomínaš na deň, keď ťa draftovali?

Bol som doma s mojou rodinou a niekoľkými priateľmi. Pozerali sme televíziu a sledovali draft. Videl som, že sa tam objavilo moje meno. Bol to špeciálny moment. Som veľmi vďačný za šancu byť členom Avalanche.

Aký je tvoj cieľ do ďalšej sezóny?

Hrať čo najviac zápasov na profesionálnej úrovni, aby som vo svojej kariére mohol spraviť ďalší krok. Chcem každý deň tvrdo pracovať a posúvať sa v pred. Byť lepším brankárom, ktorý sa raz dostane do NHL.

Myslíš si, že by si v sezóne 2017/2018 mohol začať v aHL?

Je to Ťažká otázka. Musím byť vo Švésku dobrým brankárom, aby som sa dostal do AHL a potom robiť krok za krokom. Nič neurýchľovať.

Kde sa vidíš o päť rokov?

Ťažko povedať, ale dúfam, že budem hrať v NHL za Colorado.

Aký moment považuješ za najúspešnejší vo svojej kariéry?

Znamenalo to pre mňa veľa, keď ma draftovali. A taktiež, že som mohol byť na rozvojom kempe.

Mal si obľúbeného hráča a tím NHL, keď si bol malý? 

Sledoval som veľa Henrika Lundqvista. Vo Švédsku je veľmi uznávaný. Sledoval som jeho a Rangers trochu.


David Puchovsky, Slovakia, eurolanche@eurolanche.com
20/07/2016 - 15:30

Discussion


NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."