Zápasy pod holým nebom

Iná jazyková verzia:     English English   Späť na Stadium Series web

Prvé zápasy ľadového hokeja sa zrodili v 19. storočí v Kanade. Ako inak, priekopníci ich začínali organizovať najprv pod holým nebom. Zamrznuté jazerá, umelo vybudované ihriská, pekelná zima alebo tiež sneženie, bezprostredná spätosť s prírodou. Aj keď sa prvý oficiálny zápas odohral v hale, trvalo mnoho rokov, keď sa novovzniknutý šport stal pevnou súčasťou športových arén. Stánky sa v priebehu ďalších desaťročí stali komplexnými, multifunkčnými a modernými objektmi kráčajúc s dobou. Po takmer 125 rokoch od prvého zápasu sa hokej vrátil tam, kde vznikol – pod holé nebo. Organizovanie zápasov na otvorených štadiónoch je dnes už každoročnou tradíciou. Od roku 2001 sa po celom svete odohrala viac ako stovka takýchto duelov. V množstve zápasov sa okrem tímov z najlepšej hokejovej ligy sveta predstavili aj menej známe kluby z celej zemegule. Na tribúny chodili desaťtisíce, tisíce či stovky fanúšikov, aby si takouto formou uctili históriu krásneho športu, ľadového hokeja. Súčasťou nezabudnuteľného dedičstva sa v sezóne 2015/16 stalo tiež Colorado Avalanche, ktoré na bejzbalovom štadióne Coors Field v Denveri vyzvalo Detroit Red Wings. Pri tejto príležitosti vám fanklub Eurolanche a redakcia Eurolanche.com prináša pohľad na históriu zápasov pod holým nebom.

Prvé kroky

Už pred desaťročiami sa v NHL uskutočnili pokusy organizovania zápasov pod holým nebom, ale iba v prípravnom období. Skutočný prelom nastal až s príchodom nového milénia. Za vôbec prvý takýto duel sa považuje súboj medzi klubmi dnes neexistujúcej vysokoškolskej ligy Central Collegiate Hockey Association. Na Michigan State Spartans a Michigan Wolverines sa 6. októbra 2001 prišlo pozrieť 74 554 divákov, čo bol nasledujúce roky absolútny rekord pre hokejový zápas. V novembri 2003 NHL vytvorila koncept Heritage Classic. Napriek teplotám klesajúcim k hranici 30 stupňov Celzia pod nulou videlo zápas medzi Edmontonom Oilers a Montrealom Canadiens 57 167 divákov. O takmer šesť desiatok tisíc lístkov malo záujem milión fanúšikov z celého sveta. Zápas sa stal na dlhší čas najsledovanejším v televízii v histórii NHL. Po prvýkrát sa jeho výsledok započítal do riadneho bodovania v sezóne. Dokonca mu predchádzala exhibícia medzi žijúcimi legendami na čele s Wayneom Gretzkym. Víťazný gól v riadnom zápase vstrelil Richard Zedník, v bráne víťazného Montrealu stál Jose Theodore.


Heritage Classic 2003

Experiment s „outdoor games“ pokračoval počas prvého celosezónneho lockoutu, počas ktorého zorganizovali exhibíciu hokejisti Doug Gilmour a Steve Staios, aj keď iba pre desať tisíc fanúšikov. Do roku 2008 sa odohrali ďalšie dva podobné zápasy. Najprv pod záštitou školskej ligy Western Collegiate Hockey Association a neskôr vo Švajčiarsku ako oslava jubilejného stého duelu medzi SCL Tigers a SC Bern.

Veľký boom

Pozitívne ohlasy na Heritage Classic presvedčilo vedenie NHL, aby spracovala koncept zápasov pod holým nebom pre viaceré svoje kluby a v pravidelnom intervale. Stačilo jej pritom iba päť rokov, aby predstavila plán, ktorý nemá v žiadnom inom športovom odvetví obdobu. Úspech NHL nakoniec ovplyvnil celý svet, keď sa od 1. januára 2008 do začiatku sezóny 2015/16 uskutočnilo po celom svete spolu 121 oficiálnych zápasov pod holým nebom, čo je v priemere jeden zápas za mesiac.

Dňa 1. lanuára 2008 sa uskutočnil prvý zápas v rámci Winter Classic medzi Buffalom Sabres a Pittsburghom Penguins. Od tohto roku sa podujatie organizovalo vždy prvý deň Nového roka s výnimkou januára 2013, keď štart sezóny zdržal lockout. Postupne si svoje sily zmerali Detroit Red Wings a Chicago Blackhawks, Philadelphia Flyers a Boston Bruins, Washington Capitals a Pittsburgh, New York Rangers a Philadelphia, Toronto Maple Leafs a Detroit a Chicago s Washingtonom. Duel medzi Torontom a Detroitom v prvý deň roka 2014 sledovalo približne 104 000 divákov, čo je doteraz platný ligový rekord. NHL vytvorila z Winter Classic prestížny formát pre kluby s dlhšou tradíciou a veľkou popularitou. Na rozdiel od iných zápasov na otvorených štadiónoch sa Winter Classic organizuje výlučne jeden krát v sezóne a hneď v prvý deň Nového roka. Ide o najsledovanejšie zápasy celej sezóny s vysokou markentigovou podporou. Tradíciou Winter Classic sa stali aj zápasy legiend oboch súperov, ktoré sú na programe na Silvestra. Heritage Classic sa zachoval, avšak v obmedzenej a ešte exkluzívnejšej podobe. Veď za 12 rokov kluby odohrali iba tri zápasy pod jeho hlavičkou. Do Heritage Classic sa môžu zapojiť iba kanadské tímy a má preto prestížnejší nádych ako samotné Winter Classic.


Winter Classic 2014
Popularita po celom svete

Medzi prvými dvoma Winter Classic sa neodohrali žiadne iné zápasy pod holým nebom na svete. Až úspech oboch stretnutí dal do pohybu kluby z celej planéty, a to doslova. V januári 2010 sa pred kulisou 25 000 divákov odohrala KHL All-Star Game medzi výbermi Alexeia Yashina a Jaromíra Jágra. V tom istom roku si v exhibícii vo Švajčiarsku zmerali sily Slováci s domácim výberom a pod holé nebo zavítali aj tímy z maďarskej a neskôr zo švédskej ligy. Hlavne návštevnosť zápasu vo Švédsku presahujúca hranicu 30 000 divákov sa najviac priblížila k nastolenému trendu v NHL.

V roku 2010 sa trend hokejových zápasov na otvorených štadiónoch preniesol do ďalších krajín a na rôzne podujatia. Medzi pravidelných usporiadateľov patrili americké školské súťaže, kde sa svojej premiéry pod holým nebom dočkali dokonca ženské hráčky ľadového hokeja. Okrem nižších a menej známych súťaží si koncept našiel svoju cestu do rakúskej ligy, kde s viac ako 30-tisícmi divákmi vytvoril rekord miestnej ligy. Pre zápasy „vonku“ bolo vytváranie rekordov príznačné. Štatistiky sa prepisovali takmer všade tam, kde sa podobné duely odohrávali.

V prvých dňoch roka 2011 si na svoje prišli fanúšikovia v Čechách a v Mexiku. V prvej menovanej krajine proti sebe nastúpili v rámci miestnej súťaže Pardubice a Brno pred 17 140 divákmi a v druhom išlo o zápas medzi Mexikom a Bulharskom na majstrovstvách sveta juniorov tretej kategórie, ktorý videlo 3 000 fanúšikov. Premiéru si zápasy pod holým nebom odbili tiež vo Fínsku a druhej švédskej hokejovej lige, kde si ho prišlo pozrieť viac ako 17 000 ľudí. Švédi okrem toho pokračovali druhým rokom v tradícii decembrového duelu medzi klubmi elitnej ligy. Nakoniec im to vydržalo štyri roky po sebe.

Nezastaviteľná popularita

Rok 2011 bol celkovo nabitý na zápasy pod holým nebom. Postaralo sa o to hlavne podujatie Whalers Hockey Fest, ktoré zorganizovalo pre školské súťaže päť duelov priebehu jediného týždňa, aj keď o vysokej návštevnosti nemohlo byť ani reči. V inom duchu a atmosfére sa niesli nadväzujúce zápasy medzi legendami Hartfordu Whalers a Bostonu Bruins, Calgary Flames a Montrealu Canadiens. Vrcholom sezóny bolo druhé Heritage Classic, ktoré sa uskutočnilo po prvýkrát od prelomového roku 2003. Po osemročnej prestávke nastúpili vtedy proti sebe Calgary Flames a Montreal Canadiens.

Začiatok roka 2012 už tradične po piatykrát po sebe odštartovalo podujatie Winter Classic medzi Philadelphiou Flyers a New Yorkom Rangers. O pár dní sa svojich prvých dvoch zápasov pod holým nebom dočkala aj hokejová súťaž číslo dva American Hockey League. Dva duely si na vlastné oči pozrelo spolu viac ako 65 000 divákov. Celkový počet vonkajších zápasoch v kalendárnom roku navýšil znovu hokejový festival na vysokých školách a univerzitách. V priebehu týždňa odohrali školy medzi sebou sedem zápasov pričom návštevnosť niektorých z nich atakovala hranicu 40 000 fanúšikov. Podobné stretnutia boli na programe aj v Kanade v provincii Ontario, kde sa na zápasy žien a mužov prišlo pozrieť iba niekoľko stoviek priaznivcov. Napriek tomu sa zápasy pod holým nebom pravidelne opakovali aj pre takúto malú komunitu. Vo februári sa vo Fínsku uskutočnili rovno dva zápasy na otvorených štadiónoch. Najprv v rámci najvyššej miestnej súťaže a o pár dní neskôr si sily zmerali tímy Fínska a Ruska počas Euro Hockey Tour. Zvyšok roka prinieslo podobné duely po KHL v druhej najvyššej ruskej súťaži VHL, po dva v Chorvátsku ako súčasť nadnárodnej ligy EBEL a tradičné stretnutie pod holým nebom vo švédskej lige. Chorváti si svojim podujatím vybojovali historické prvenstvo, keď ako prví na svete zorganizovali hokejový zápas medzi Medveščakom Záhreb a Olimpija Ľubľana v amfiteátri. Prišlo 7 130 fanúšikov, čo bola jeho maximálna kapacita.


Romantický zápas v chorvátskom amfiteátri

Keďže sezónu 2012/13 ohromil štrajk v NHL, profiliga po prvýkrát od roku 2008 nezorganizovala v kalendárom roku 2013 žiaden zápas pod holým nebom. Šancu vyniknúť a nezostať v tieni najlepšej hokejovej ligy dostali tak iné súťaže. Podujatie v januári premiérovo zavítalo do nemeckej ligy, do Slovinska v rámci EBEL a na záver roka dokonca do Francúzska, kde prišlo takmer 20 000 fanúšikov. V Európe sa pod holým nebom hralo ešte vo fínskej a švédskej lige, čo v jej prípade bolo do konca roka 2015 aj naposledy. Zvyšok programu vyplnili zápasmi hlavne americké nižšie a školské súťaže. Dvakrát si duely zopakovali v AHL, exhibíciu medzi sebou odohrali veteráni Rochesteru Americans a Buffala Sabres, po prvýkrát sériu stretnutí organizovala priamo univerzitná NCAA a záver roka patril premiérovo kanadskej juniorskej lige OHL, kde na dva zápasy zavítalo spolu viac ako 50 000 ľudí.

Rekordný návrat

Rok 2014 priniesol výrazný pokles počtu zápasov pod holým nebom, čo mohlo pravdepodobne spôsobiť presýtenie amerického trhu hlavne v nižších a školských súťažiach. Každopádne, NHL bola späť s Winter Classic. Duel medzi Detroitom Red Wings a Torontom Maple Leafs malo sledovať presne 105 491 fanúšikov, čo by bol absolútny svetový rekord, ktorý by prekonal univerzitný duel z roku 2001. Lenže podľa oficiálneho zápisu divákov malo byť menej ako 104 000, čo je však aj tak rekordom NHL. Profiliga predstavila tretí koncept „outdoor games“ s názvom NHL Stadium Series. Nový projekt bol určený pre zvyšok tímov, ktoré túžili po organizácii zápasu pod holým nebom, ale svojim charakterom nezapadali do konceptov Heritage Classic alebo Winter Classic. NHL Stadium Series priniesla premiérovo rovno štyri zápasy, z ktorých každý sledovalo minimálne 50 000 divákov. Aby toho nebolo málo, v marci 2014 sa proti sebe postavili Vancouver Canucks a Ottawa Senators v rámci tretieho zápasu Heritage Classic, čím sa číslo zorganizovaných zápasov pod holým nebom v rámci NHL zaokrúhlilo v roku 2014 na šesť. Ďalšie stretnutia sa postupne vrátili do ruskej VHL, Fínska, Švajčiarska a Slovinska (tentoraz medzi klubmi miestnej ligy) a po prvýkrát sa odohralo v americkej nižšej lige ECHL.

Pokles počtu zápasov pokračoval v roku 2015, keď sa ich po celom svete odohralo iba 11. Tri z nich si uchmatla NHL – tradične prvý deň Nového roka ako Winter Classic a dva ako NHL Stadium Series. Už vtedy sa špekulovalo, že svoj termín dostane Colorado Avalanche, no nakoniec liga uprednostnila až jeho nasledujúcu, jubilejnú dvadsiatu sezónu. Okrem štyroch amerických nižších a školských súťaží sa podujatie dostalo po tretí raz v rade do VHL, Rakúska, Nemecka (stanovili svetový rekord návštevnosti zápasu európskej ligy na 51 125) a po prvýkrát do kanadskej juniorky QMJHL.


2014 NHL Stadium Series

V sezóne 2015/16 boli ako prvé naplánované zápasy Winter Classic medzi Bostonom a Montrealom, séria NHL Stadium Series medzi Minnesotou a Chicagom, Coloradom a Detroitom a zápas školskej ligy NCHC medzi Denverom Pioneers a Colorado College Tigers, ktorý sa odohrá týždeň pred coloradským duelom priamo na bejzbalovom štadióne Coors Field.

Štáty, v ktorých sa hral zápas pod holým nebom:

USA, Kanada, Švajčiarsko, Rusko, Maďarsko Švédsko, Fínsko, Rakúsko, Česká republika, Mexiko, Chorvátsko, Slovinsko, Nemecko a Francúzsko


Prehľad všetkých zápasov NHL pod holým nebom

22. november 2003, Heritage Classic
Edmonton Oilers – Montreal Canadiens 4:3
Víťazný gól: Richard Zedník
Bývalí hráči Avs: Patrice Brisebois 0+2*, Jose Theodore 34/37*, Ryan Smyth*
Divákov: 57 167

1. január 2008, Winter Classic
Buffalo Sabres – Pittsburgh Penguins 1:2 SO
Víťazný gól/nájazd: Sidney Crosby
Bývalí hráči Avs: Jocelyn Thibault (druhý brankár, nehral)
Divákov: 71 217

1. január 2009, Winter Classic
Chicago Blackhawks – Detroit Red Wings 4:6
Víťazný gól: Brian Rafalski
Bývalí hráči Avs: Brad Stuart**
Divákov: 40 818

1. január 2010, Winter Classic
Boston Bruins – Philadelphia Flyers 2:1 OT
Víťazný gól: Marco Sturm
Bývalí hráči Avs: Ian Laperriere, Daniel Briere*, Matt Hunwick*, Derek Morris (0+1), Johnny Boychuk
Divákov: 38 112

1. január 2011, Winter Classic
Pittsburgh Penguins – Washington Capitals 1:3
Víťazný gól: Eric Fehr
Bývalí hráči Avs: Semyon Varlamov 32/33*, Scott Hannan, Matt Hendricks, Maxime Talbot*
Divákov: 68 111

20. február 2011, Heritage Classic
Calgary Flames – Montreal Canadiens 4:0
Víťazný gól: Rene Bourque
Bývalí hráči Avs: Cory Sarich 0+1*, Jarome Iginla 0+1**, Alex Tanguay 1+1
Divákov: 41 022

1. január 2012, Winter Classic
Philadelphia Flyers – New York Rangers 2:3
Víťazný gól: Brad Richards
Bývalí hráči Avs: John Mitchell 0+2**, Maxime Talbot 0+1*, Daniel Briere*
Divákov: 46 967

1. január 2014, Winter Classic
Detroit Red Wings – Toronto Maple Leafs 2:3 SO
Víťazný gól/nájazd: Tyler Bozak
Bývalí hráči Avs: Jay McClement, Kyle Quincey
Divákov: menej ako 104 000

25. január 2014, NHL Stadium Series
Los Angeles Kings – Anaheim Ducks 0:3
Víťazný gól: Corey Perry
Bývalí hráči Avs: Teemu Selänne 0+1, Francois Beauchemin**, Daniel Winnik
Divákov: 54 099

2. marec 2014, Heritage Classic
Vancouver Canucks – Ottawa Senators 2:4
Víťazný gól: Cody Ceci
Bývalí hráči Avs: Craig Anderson 29/31, Brad Richardson
Divákov: 54 194

1. januára 2015, Winter Classic
Washington Capitals – Chicago Blackhawks 3:2
Víťazný gól: Troy Brouwer
Bývalí hráči Avs: žiadni
Divákov: 42 832

21. februára 2015, NHL Stadium Series
San Jose Sharks – Los Angeles Kings 1:2
Víťazný gól: Marián Gáborík
Bývalí hráči Avs: Scott Hannan
Divákov: 70 025

*hráči, ktorí prišli do Colorada až neskôr po tomto zápase
**hráč, ktorý je v súčasnosti v Colorade

10 najnavštevovanejších hokejových zápasov v histórii

1. 104 173 - Michigan Wolverines vs. Michigan State Spartans v 2010
2. menej ako 104 173 - Detroit Red Wings vs. Toronto Maple Leafs v 2014
3. 77 803 - Nemecko vs. USA v 2010
4. 74 554 - Michigan State Spartans vs. Michigan Wolverines v 2001
5. 71 217 - Buffalo Sabres vs. Pittsburgh Penguins v 2008
6. 70 205 - San Jose Sharks vs. Los Angeles Kings v 2015
7. 68 111 - Pittsburgh Penguins vs. Washington Capitals v 2011
8. 62 921 - Chicago Blackhawks vs. Pittsburgh Penguins v 2014
9. 57 167 - Edmonton Oilers vs. Montreal Canadiens v 2003
10. 55 031 - Wisconsin Badgers vs. Michigan Wolverines v 2010*

*ráta sa aj zápas medzi ženským tímom Wisconsinu a Bemidji State Beavers
** na 11. mieste skončil zápas medzi bývalým Sovietskym zväzom a Švédskom, ktorý sa odohral v marci 1957 počas majstrovstvách sveta v Moskve (posledný turnaj, ktorý sa hral na prírodnom ľade)
°Zdroje fotografií: oilers.nhl.com, mirror.co.uk, thehistoryblog.com, thepinkpuck.com

NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."