Viac noviniek z fanklubu

Pocta Jumbo Jetu od Eurolanche

Pocta Jumbo Jetu od EurolancheLegendárny Jumbo Jet od British Airways už nikdy nevzlietne.

Účastníci posledných Eurolanche Invasion využívali na presun z Európy do Colorada jeden z najrýchlejších možných spôsobov. Z Viedne odleteli do Londýna, odkiaľ ich ďalšie kroky smerovali priamo do Denveru. Celá cesta aj s čakaním trvala okolo 15 hodín.
 
 
Medzi Londýnom a Denverom fanúšikovia leteli mnohokrát na palube lietadla Boeing 747-400, známeho aj ako Jumbo Jet. Ako informovali viaceré médiá, letecká spoločnosť British Airways v liste svojich zamestnancov informovala, že pre koronakrízu s okamžitou platnosťou vyradila legendárny zdroj zo svojho portfólia natrvalo. Pôvodne sa s takýmto krokom počítalo na rok 2024. Celkovo tak prestalo lietať 31 strojov britskej spoločnosti, na ktorých bolo vyškolených viac ako 600 pilotov, ktorí sa budú musieť prekvalifikovať na nové typy lietadiel, prípadne prídu o prácu. Jumbo Jety postupne nahradia nové lietadlá typu 787 Dreamliner a Airbus A350. Spoločnosť dodala, že obnovenie medzinárodného cestovania na úroveň spred koronakrízy očakáva až na rok 2024.
 
 
Ako účastník takmer všetkých Invasion som absolvoval väčšinu z mojich jedenástich letov medzi Európou a USA práve na palube Jumbo Jet. Síce interiér lietadiel v rámci British Airways bol zastaraný, vždy som sa cítil na jeho palube bezpečne. Ako fanúšik lietania som si uvedomoval legendárnosť tohto typu lietadla a bol som rád za každý let. Myslel som si, že ich zopár ešte stihnem. V pamäti mi navždy ostanú spomienky na jeho krásny exteriér, typické modré sedačky, cesty s ostatnými členmi zájazdov, rozmiestnenie toaliet, starý monitor, spanie cez celý rad sedadiel v prípade malého počtu cestujúcich, či sledovanie zamrznutej Kanady po prelete Atlantického oceánu.
 
 
British Airways vlastnili typ Boeing 747-400 od roku 1989. Celkovo sa ich v spoločnosti vystriedalo 100 kusov, pričom najviac ich naraz pôsobilo 57. Posledný let sa uskutočnil 2. júna ako repatriačný let z Kapského mesta do Londýna. 
 
 
Boeing 747 sa vyrába v rôznych verziách od roku 1968 (prvý let o rok neskôr). Doposiaľ bolo vyrobených 1558 kusov. Výroba sa plánuje úplne zastaviť o dva roky neskôr. British Airways boli najväčšími používateľmi stroja v súčasnosti. Po ich rozhodnutí je posledným veľkým hráčom nemecká Lufthansa s 28 kusmi, z ktorých päť pre koronakrízu už vyradila a môžeme očakávať, že ďalšie budú nasledovať.
 
 
Výroba Boeingu 747 znamenala v histórii letectva prelomový míľnik. Vďaka vysokej kapacite pasažierov sa lietanie stalo dostupné pre širšie vrstvy cestujúcich. Aj preto si tento typ vyslúžil označenie za Kráľovnú nebies.
 
 
História si pamätá 29 nehôd Jumbo Jetu, pri ktorých zahynuli ľudia. Ich súčasťou je aj najväčšia nehoda v histórii letectva, ktorá sa stala v roku 1977, a to paradoxne počas rolovania na dráhe na Kanárskych ostrovoch, kde sa zrazili dve lietadlá a zahynulo 583 ľudí.
 
 
Rýchle fakty:
  • maximálna kapacita pasažierov: 345
  • dĺžka: 70,9 m
  • rozsah krídel: 64,4 m (zmestilo by sa na ne 50 áut)
  • výška: 19,4 m
  • maximálna rýchlosť: 988 km/h (jedna z najvyšších)
  • maximálny dolet: 13 450 km
 
A čo sa s vyradenými lietadlami stane? Časť zošrotujú niektoré súčiastky použijú pre iné lietadlá, z niektorých kusov sa možno stanú reštaurácie či hotely a niečo mozno poslúži na výcvik pre hasičov a zásahové jednotky na zemi. Je pravdepodobné, že rôzne súkromné spoločnosti budú predávať malé kusy lietadiel vo forme príveskov.
 

Autor fotografií: David Púchovský (Eurolanche Invasion 2016-2020)

David Puchovsky, Slovakia, eurolanche@eurolanche.com
21/07/2020 - 19:30

Discussion


NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."