Viac článkov v slovenčine a češtine

Čo nového u Avs? (33.)

Čo nového u Avs? (33.)Pohľad na aktuálne dianie v tíme Avs.

Prvé týždne off-season boli v podaní Avs poriadne nudné. Kým iné neúspešné tímy prepúšťali trénerov či aspoň ich asistentov, vymieňali generálnych manažérov alebo aspoň zorganizovali tlačovú konferenciu, na ktorej zhodnotili práve skončenú sezónu a načrtli plány do budúcna, Avs za takmer 3 týždne od posledného zápasu sezóny neurobili oficiálne vôbec nič.

OK, to je asi trochu silný výraz, pretože niečo (snáď ?) predsa robiť musia. Na našu skodu sa však u Avs všetko už tradične deje za zatvorenými a navyše ešte aj zvukotesnými dverami. GM Joe Sakic akurát v krátkom rozhovore pre Denver Post potvrdil že trénera Jareda Bednara vyhodiť neplánuje. Plánujú sa nejaké iné zmeny v trénerskom time? Budú pokračovať aj Bednarovi asistenti Nolan Pratt, Tim Army aDave Farrish? Uvažuje sa nad zmenami v manažmente? Udrží si svoju pozíciu napr. asistent GM Craig Billington, ktorý má dlhodobo na starosti hráčsky rozvoj mladých prospektov, s ktorého výsledkami len ťažko môže vládnuť spokojnosť? Čo ľudia ktorí iniciovali príchody hráčov ako Eric Gelinas, Joe Colborne, Patrik Wiercioch atď ktoré sa ukázali byť krokom vedľa? Naozaj zostanú vo funkciách úplne všetci čo sa podielali na katastrofe ktorú sme posledného pol roka sledovali? Na odpovede si musíme len počkať (alebo sa ich vôbec nedočkať).

Ani na hráčskom poli sme sa zatiaľ žiadnych noviniek nedočkali. Prospekti ako Will Butcher, Andrei Mironov alebo JC Beaudin ktorým sa už sezóna skončila s Avs zmluvy zatiaľ nepodpísali. Rovnako ani hráči s končiacimi zmluvami sa zatiaľ na prípadnom pokračovaní v Colorade s vedením Avs nedohodli.

Iste, väčšinu z nich s radosťou necháme ísť kadeľahšie, ale predpokladám že minimálne s niekoľkými obmedzenými voľnými hráčmi (Nikita Zadorov, Sven Andrighetto, prípadne Mikhail Grigorenko) spoluprácu predĺžiť chceme a plánujeme. Avs to však z pre mňa nepochopiteľných dôvodov len zriedkakedy robia skôr ako v júli/auguste a často sa tento proces ťahá až do začiatku tréningového kempu.

Zmysel to naozaj nedáva, pretože aj pre Sakica a spol by určite bolo lepšie, keby už pred otvorením trhu s voľnými hráčmi vedeli akými cap hitmi zaťažia priestor pod stropom vlastní hráči, ktorí potrebujú nové zmluvy a mohli tomu následne prispôsobiť svoje aktivity na FA trhu. Navyše by sa nemuseli báť nevýhodných offer-sheetov od konkurenčných tímov. Nehovoriac o tom že aj samotní hráči by mohli svoje individuálne letné prípravy absolvovať s čistou hlavou a vedomím, že svoju najbližšiu budúcnosť majú vyriešenú. A reálne – aké iné dôležitejšie veci môže mať Sakic momentálne na práci? Draft je ešte 2 mesiace ďaleko a v tejto fáze sa naň pripravujú najmä v oddelení amatérskeho skautingu. V podstate jediné čomu sa v týchto týždňoch Sakic môže venovať je hľadanie potenciálnych posíl do manažmentu resp. trénerského tímu a podpisovanie zmlúv s hráčmi – s voľnými hráčmi z európy, vlastnými prospektami ktorým už skončila sezóna a vlastnými profesionálmi ktorým sa po sezóne zmluvy končia.

Kedy sa od Avs dočkáme nejakej aktivity môžeme iba hádať.

Čoho sa ale dočkáme už čoskoro je draftová lotéria – na programe je už túto sobotu. Po nej budú Avs definitívne vedieť aká “odmena” ich za historicky zlú sezónu čaká a či si udržia najvyšší výber v drafte (šanca cca 18%) alebo sa prepadnú nižšie. Prinajhoršom však skončíme s výberom č.4 (šanca cca 50%).

O jej výsledku a dôsledkoch pre Avs napíšem niečo nabudúce. Približne o týždeň sa v Nemecku a Francúzsku začínajú majstrovstvá sveta v hokeji, na ktorých by bohaté zastúpenie malo mať aj Colorado. V drese Kanady sa predstaví hneď kvarteto hráčov Avs (MacKinnon, Duchene, Barrie, Pickard), za Švédsko si zahrajú Landeskog a Soderberg, Fínov posilní Rantanen a USA do tímu po roku pozvali opäť aj JT Comphera. Ďalším hráčom Avs (Varlamov, Zadorov, Andrighetto) v účasti zabránili zranenia. Dúfajme že tí hráči ktorí sa MS zúčastnia si na nich žiadne vážne zranenia neprivodia, smoly sme túto sezónu mali aj bez toho viac ako dosť.


Peter Macak, Slovakia, macak@eurolanche.com
28/04/2017 - 19:00

Discussion


NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."