Viac noviniek z fanklubu

Pohľad späť: Eurolanche Invasion VIII

Pohľad späť: Eurolanche Invasion VIIIO ôsmom výlete fanklubu Eurolanche do Denveru napísal Robert Heppekausen z Nemecka, pre ktorého to bola prvá cesta do Denveru, no hokej Avs už predtým videl.

Chceli by ste vedieť, či celý ten čas a peniaze, ktoré vynaložíte na to, aby ste boli súčasťou Eurolanche Invasion stoja za to a či by ste to mali spraviť a ísť do Denveru so skupinkou bláznivých fanúšikov Colorada Avalanche z celej Európy a sledovať s nimi váš obľúbený tím? V krátkosti: Áno, áno a áno jednoznačne. Pre dlhšie vysvetlenie, čítajte ďalej.

Nikdy predtým som nebol v Denveri. Colorado som videl v akcii iba raz, v zápase v New Yorku v roku 2009. Avs sú mojim obľúbeným tímom, avšak považujem sa aj za tzv. „lovcu štadiónov“, takže vždy sa rád pozriem do arén, kde sa už nikdy nemusím dostať a samozrejme v nich sledujem hokej. Keď NHL oznámila organizáciu Stadium Series v Denveri, vedel som, že tam musím ísť a okamžite som sa zaregistroval na Eurolanche Invasion VIII. Po organizačnom stretnutí v Prahe s ďalšími účastníkmi a potom, čo som si vypočul zážitky tých, ktorí v Denveri už boli, moje nadšenie narástlo ešte viac a skutočne som sa na tento výlet tešil.

Autor tohto sumáru Robert Heppekausen z Nemecka (na fotke napravo).

Takmer všetci účastníci výletu začali výlet vo Viedni, no ja s Borisom, ďalším Nemcom, sme museli podniknúť jeden let na viac, aby sme sa deň pred odletom do USA dostali práve do Viedne, kam sme nakoniec prileteli z Düsseldorfu. Napokon sme sa na letisku o deň na to stretli s ďalšími fanúšikmi zo Slovenska, Čiech a Rakúska a odleteli smer Denver cez Londýn. Po takmer celodennom cestovaní sme konečne pristáli v Denveri. Prvé, čo som si tam všimol bol výhľad na Rocky Mountains cez veľké letiskové okná. Uvidíte ich viackrát, avšak nikdy sa ich nebudete vedieť dostatočne nabažiť. Vybrali sme si auto na prenájom a ponáhľali sa na hotel, kde sme si odložili kufre a takmer okamžite sme išli na zápas Avalanche so San Jose Sharks.

Ďalšia zastávka tak bolo Pepsi Center. Bol som  tam po prvýkrát a bolo to úžasné. Ako prvé som si všimol obrovskú kocku – Pepsi Vision, na ktorej sme sa objavili počas rozcvičky hráčov. Počas prvej prestávky sme tam boli znovu, keď nás arénový moderátor vyspovedal. Počas druhej prestávky s nami spravil rozhovor šéfredaktor webu NHL.com Bill Price, takže naozaj program bol veľmi bohatý. Nakoniec zápas skončil až v samostatných nájazdoch a Colorado konečne vyhralo. Bol to super začiatok výletu, ale aj následný spánok bol veľmi dôležitý.

Nasledujúci deň sme sa vrátili do Pepsi Center, respektíve do tímového obchodu, ktorý sa nachádza v jeho útrobách. Minuli sme tam naozaj veľmi veľa peňazí na suveníry, rovnako ako niektorí z nás v následnej zastávke v obchode Denveru Broncos, tímu amerického futbalu. Potom sme sa presunuli pred hotel, kde boli ubytovaní hráči zo zápasu veteránov, Alumni Game a dostali sme od niektorých podpisy, či sa s nimi aj odfotili. Čakanie sa zopakovalo ešte niekoľkokrát počas ďalších dní. Medzi hráčmi, ktorí sa medzi nami zastavili boli napríklad Shjon Podein, Mike Ricci, Adam Foote, Milan Hejduk alebo Peter Forsberg. Niektorí z nás trávili voľný čas na 16th Street Mall, čo je hlavná ulica v centre Denveru, alebo vo veľkom obchodnom centre Colorado Mills Mall. Rýchly rada: do Denveru si zbaľte veľmi málo vecí, pretože tam nakúpite toho tak veľa, že sa vám do neho všetko nezmestí. Ja osobne som si nakupovanie užil v obchodnom centre v meste Castle Rock pri Denveri. Potom som si už kúpil iba nejaké suveníry Colorada.

Hlavným programom úvodných dní nášho pobytu bola návšteva zápasu veteránov na bejzbalovom štadióne Coors Field, kde svoje domáce zápasy hrá tím MLB Colorado Rockies. Bolo to úžasné vidieť všetky legendy v akcii. Nešlo vôbec o veľkú šou, ale o skutočné súboje medzi Coloradom Avalanche a nenávideným Detroitom Red Wings. Ďalší deň mal prívlastok „veľký“, keďže sme sa dočkali zápasu Stadium Series, ale aj veľkej mediálne pozornosti. Bývalý hokejista a v súčasnosti moderátor celoštátnej americkej televízie NBC Sports Jeremy Roenick prišiel k nášmu radu počas druhej tretiny a spravil s nami rozhovor. Pre mňa osobne to bol veľký zážitok, keďže počas prvého lockoutu v roku 1994 odohral zopár zápasov v mojom meste. Stále si pritom pamätal niekoľko nemeckých slovíčok. Spravil som si s ním selfie a získal od neho aj podpis. Potom som sa mohol opäť venovať sledovaniu zápasu, aj keď na nejaké jeho následné analýzy nebol čas, keďže po jeho skončení sme vyrazili hneď do Las Vegas.

Zabralo nám to okolo 14 hodín, než sme prišli do krásneho Las Vegas. Svietilo slnko, bolo 25 stupňov Celzia. Strávili sme tam dva dni, počas ktorých niektorí z nás navštívili šou Davida Copperfielda, všetci sa aspoň raz prechádzali po hlavnej ulici Las Vegas Strip a videli známe kasína ako napríklad Ceasars Palace, ktorý sa mi páčil najviac. Vegas je veľmi unikátne miesto. Je to mesto v strede púšte a stojí za to ho navštíviť, aj keď by som tam nešiel na niekoľko týždňov, iba zopár dní. Potom, čo sme si spravili spoločnú fotku pred známym nápisom „Welcome to faboulous Las Vegas“, vydali sme sa na cestu späť do Denveru, ktorá nám zabrala dva dni. Počas nej sme sa pri niektorých zaujímavých miestach zastavili. Navštívili sme Hooverovu priehradu, jedli sme „World Famous Hot Dogs“ a videli dych berúci výhľad na Grand Canyon. Nakoniec sme dorazili na hranicu štyroch štátov – Utahu, Arizony, Nového Mexika a Colorada. Priamo v Colorade sme stihli ešte návšteva Mesa Verde National Park.

Späť v Denveri nás stále čakalo veľa aktivít, ktorých súčasťou boli samozrejme ďalšie zápasy Colorada Avalanche. Navštívili sme výrobňu jedinej coloradskej whisky Stranahan’s, absolvovali sme prehliadky Pepsi Center a štadióna Denveru Broncos Sports Authority Field. Taktiež sme si zajazdili na snežných skútroch v Rocky Mountains, čo vám môžem len odporučiť. Niektorí z nás si pozreli aj zápasy tímu NBA Denveru Nuggets. Užil som si to, keďže som sa mohol pozerať na hráča Dallasu Mavericks, Dirka Nowitzkiho, ktorý je Nemec ako ja. Zaujímavým bol aj zápas lakrosového tímu Colorada Mammoth.

Ako som už napísal vyššie, rád navštevujem hokejové štadióny, takže Denver nebol výnimkou. Navštívil som zápasy Denveru Pioneers, tímu miestnej univerzity, ktorý sa dostal neskôr na prestížny turnaj NCAA Frozen Four a zápas Colorada Eagles z nižšej súťaže ECHL. Oba tímy ponúkajú rozličný hokej. Pioneers majú krásnu arénu, Eagles predvádzajú veľmi drsný štýl.

Veľkým dôvodom, prečo som išiel do Denveru boli aj stretnutia s hráčmi Colorada. Musím však napísať, že vôbec to nebolo jednoduché. Organizátori Eurolanche Invasion skutočne robili pre to všetko, aby to vyšlo, avšak ja si myslím, že samotné vedenie Avalanche mohlo byť k nám o niečo nápomocnejšie. Dostali sme prístupy k hráčom na dva zápasy, keď sme na nich čakali po ich skončení. Môžete tam od nich získať podpisy a spraviť si s nimi fotku, ale aj tak to závisí od ich ochoty, pričom nie všetkým sa to páčilo. Stačí však vydržať a niečo sa vám ujde. Okrem toho sme navštívili tréningy Colorada v tréningovej hale, kde sme čakali na hráčov tiež. Taktiež to zabralo istý čas a záležalo len na hráčoch, či zastavia svoje autá a porozprávajú sa so svojimi fanúšikmi. Sú takí hráči, ktorí zastavia, vystúpia z auta a splnia vám akékoľvek prianie, ale aj takí, ku ktorým je ťažké sa dostať.

Niekedy nám v tom pomohlo aj šťastie. Počas zápasu proti Floride Panthers sa odrazu v rade za nami objavil bývalý obranca Colorada Jan Hejda, takže sme sa s ním mohli porozprávať, odfotiť sa a získať aj podpisy. Keďže je kamarátom členov Eurolanche už dlho, stretli sme sa s ním aj s Milanom Hejdukom o niekoľko dní neskôr v tréningovej hale. Bohužiaľ, v ten deň som zostal na hoteli, lebo som bol chorý, ale počul som, že ostatní chalani si to veľmi užili a že obaja hráči sú dobrí ľudia. Keďže poznajú Eurolanche a oceňujú prácu fanklubu, takéto stretnutia by nemali byť problémom ani v budúcnosti. Obrovské šťastie sme mali, keď sme v obchode v Pepsi Center stretli trénera Patricka Roya so svojou rodinou. Venoval nám podpisy aj spoločné fotky, čo bolo veľkou raritou, ako som sa dozvedel.

Záverom, Invasion VIII bol vynikajúci výlet, dobre zorganizovaný s množstvom nových skúseností. Dva týždne preleteli veľmi rýchlo – príliš rýchlo, ak mám byť úprimný. Na Invasion stretnete nových ľudí, nie iba v rámci výletu, ale aj domácich Američanov, ktorí sa za tie roky stali kamarátmi predošlých účastníkov a vy sa s nimi asi tiež spriatelíte. A potom, keď sa vrátite do Európy a budete pozerať zápasy Avs v televízii, budete sa na všetko pozerať z rozličnej perspektívy: budete vedieť, aká je atmosféra v Pepsi Center, či aké pesničky sa hrajú po góloch a počas prestávok. Budete sa cítiť, ako by to bol pre vás domov.

Takže keď sa mám vrátiť k otázkam na začiatku tohto článku: Absolútne sa Invasion oplatí a mali by ste sa zúčastniť!

Dôležité odkazy:


Eurolanche.com, Worldwide, eurolanche@eurolanche.com
28/01/2023 - 20:00

Discussion


NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."