Viac článkov v slovenčine a češtine

Čo nového u Avs? (11.)

Čo nového u Avs? (11.)Pohľad na aktuálne dianie v tíme.

3 víťazstvá, 2 prehry, 6 bodov. To je bilancia tímu Colorado Avalanche po úvodných 5 zápasoch sezóny. Vzhľadom na náročnosť súperov a rozpisu je to priebežný výsledok, s ktorým možno vysloviť spokojnosť. Avs si momentálne užívajú najdlhšiu prestávku, aká ich medzi dvomi zápasmi túto sezónu čaká – na zápas proti Winnipegu Jets nastúpia v piatok, šesť dní po zatiaľ poslednom zápase proti Floride Panthers. Napriek dlhej zápasovej pauze sa okolo Avs udialo dostatok zaujímavých vecí, ktoré stoja za zmienku, takže poďme na to.

Najskôr krátky návrat k zápasu na Floride. Zo sľubného začiatku a vedenia 1:0 po prvej tretine sa nakoniec stala jasná a zaslúžená prehra 2:5. Tento zápas bol jubilejným 500. v NHL pre Matta Duchenea, ktorý sa vďaka gólu a asistencii dotiahol na lídrov productivity Avs Nathana MacKinnona a Patricka Wierciocha – všetci majú po piatich zápasoch na konte päť kanadských bodov. Duchene je spolu s Joe Colbornom s tromi gólmi zároveň aj najlepším a spolu s Erikom Johnsonom so 14 strelami aj najusilovnejším strelcom tímu.

Jedno naj má na svojom konte aj Jarome Iginla, aj keď hrdý naň asi nebude. S 25 trestnými minútami je nielen najtrestanejším hráčom tímu, ale jeho priemer 5 TM na zápas je najvyšší v celej NHL. Žiaľ vo väčšine prípadov sa uňho jedná o zbytočné fauly v útočnom alebo strednom pásme, na ktoré Avs doplácajú inkasovanými gólmi v početnej nevýhode. V doterajších piatich zápasoch ich bolo až sedem a úspešnosť bránenia oslabení tesne pod 70% je aktuálne druhá najnižšia v celej NHL. Naopak v presilovkách sa hráčom Avs zatiaľ darí, 29,4% využitie je 4. najvyššie v lige.

Čo sa týka zranení, zlou správou je zranenie obrancu Fedora Tyutina, ktorého v zápase proti Panthers v zostave nahradil Erik Gelinas. Vážnosť Tyutinovho zranenia a predpokladaná dĺžka absencie nie sú známe, na listinu zranených však zatiaľ zapísaný nebol, čo by mohlo byť dobré znamenie. Drobné zdravotné problémy mal aj René Bourque, ten by už však mal byť v poriadku. No a v poriadku by už mal byť aj John Mitchell, ktorý sa plnohodnotne vrátil do tréningového procesu a mal by byť trénerom k dispozícii už na piatkový zápas proti Jets. V ňom si okrem Mitchella tohtosezónnu premiéru odbije pravdepodobne aj Mikko Rantanen, ktorý sa po 10 dňoch a štyroch odohratých zápasoch vrátil zo San Antonia do prvého tímu Avs tak ako to Joe Sakic avizoval už minulý týždeň.

Aby na súpiske urobili miesto pre Rantanena, museli Avs jedného hráča na oplátku poslať do AHL. Voľba nakoniec padla na Bena Smitha, ktorý bol za týmto účelom zaradený na waiver listinu, odkiaľ si ho vzápätí stiahol jeho predchádzajúci tím Toronto Maple Leafs. Smith teda organizáciu Avs opúšťa po štyroch odohratých zápasoch bez kanadského bodu.

Zaradenie Rantanena a Mitchella do zostavy spôsobilo výrazné zmeny útočných formácií, ktoré momentálne trénujú v takomto zložení:

Landeskog – Duchene – Iginla

Grigorenko – MacKinnon – Rantanen

R. Bourque – Soderberg - Comeau

Martinsen – Mitchell – Colborne 

Dá sa očakávať, že v rovnakom zložení nastúpia aj na piatkový zápas proti Jets. Na tribúne by mali zostať Gabriel Bourque a Cody McLeod. 

Pikoška na záver – Avs dlhé voľno využili na usporiadanie predčasného Halloweenskeho večierku. V najbližšom pokračovaní článku “Vyberáme zo sociálnych sietí” by sme sa teda mohli dočkať zaujímavých fotografií hráčov a ich lepších polovičiek v zábavných halloweenskych kostýmoch.


Peter Macak, Slovakia, macak@eurolanche.com
26/10/2016 - 13:00

Discussion


NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."