Viac článkov v slovenčine a češtine

Exkluzívny rozhovor: Nico Hischier

Exkluzívny rozhovor: Nico HischierEurolanche vyspovedal jedného z najlepších prospektov pre blížiaci sa draft 2017.

Nico Hischier je považovaný za jedného top európskych hráčov tohtoročného draftu. Podľa viacerých predpovedí, vrátane rebríčka NHL Central Scouting, Nico nebude draftovaný nižšie než z celkového druhého miesta. Iba Nolan Patrick je radený na vyššiu priečku, avšak niekoľko rebríčkov posunulo Nicoa práve pred Patricka. Po najhoršej sezóne vo svojej histórii má Colorado Avalanche najväčšie šance vyberať z prvej pozície na drafte v júni. Všetko bude jasné o necelé dva týždne, keď sa uskutoční draftová lotéria pre 14 tímov, ktoré sa nedostali do play-off. Ak všetko zoberieme do úvahy, existuje veľká šanca, že s Avs zvolia práve Hischiera.

Nico Hischier sa narodil v roku 1999 vo Švajčiarsku, kde strávil väčšiu časť svojej mladej kariéry. Vyrastal v hokejovom systéme organizácie EHC Visp do svojich 15 rokov, keď sa nakoniec jeho rodina presťahovala do Bernu, aby mal viac príležitostí hrať v elitných juniorských a seniorských ligách. Odvtedy hral za SC Bern v kategóriách do 17 a do 20 rokov, a neskôr aj v druhej švajčiarskej lige, kde sa vrátil v rámci hosťovania do Vispu. Taktiež sa objavil v 15 zápasoch v elitnej NLA, kde raz skóroval. Dokopy sa mu podarilo vyhrať ligové tituly v súťažiach pre 17 a 20 ročných.

Nicov zlomový rok nastal v skončenej sezóne 2016/17, keď sa rozhodol stráviť ju v kanadskej juniorskej lige QMJHL. Prostredníctvom draftu CHL ho do nej dostal tím Halifax Mooseheads z celkovej šiestej priečky. Nico za kanadský tím odohral 57 zápasov so ziskom 86 bodov, vďaka čomu vyhral trofej pre najlepšieho nováčika a taktiež trofej pre najlepšieho profesionála. Dostal sa aj do top výberu nováčikov potom, čo získal najviac gólov, asistencií a bodov medzi nimi.

Na medzinárodnej scéne reprezentoval Nico svoju rodnú krajinu na rôznych turnajoch a vekových kategóriách. V súčasnosti hrá na MS 18 ročných na Slovensku, kde aj tento rozhovor vznikol. Vynikajúci dojem zanechal na posledných MS juniorov, keď vstrelili štyri góly a na tri prihral v siedmich zápasoch.

Nico pochádza z rodiny športovcov – jeho otec bol futbalista, mama sa venovala plávaniu a jeho brat Luca hrá v elitnej švajčiarskej lige, kde si dokonca pred dvoma rokmi na chvíľu zahrali spolu.

Ako sa cítiš iba pár týždňov pred draftom?

V súčasnosti sa sústredím na prebiehajúci turnaj a to, že som súčasťou nášho tímu. Chceme tu dosiahnuť úspech, takže sa do budúcnosti ďalej nepozerám.

Už ťa kontoval nejaký tím NHL? Nejaké neoficiálne rozhovory prebehli?

Počas sezóny som mal stretnutia s niektorými klubmi NHL, ale nebolo ich veľa. V poslednej dobe som nemal takéto stretnutia, takže sa môžem plne sústrediť na hokej.

Sledoval si sezónu NHL? Vieš, ktoré tímy majú najväčšiu šancu si ťa na drafte vybrať?

Samozrejme, že som ju sledoval a sledujem aj play-off, takže poznám poradie tímov.

Máš zoznam niekoľkých tímov, ktorými by si chcel byť draftovnaý radšej?

Nie, nemyslím si. Nakoniec je to na hráčovi, že bude môcť hrať v NHL, takže ja budem šťastný, kdekoľvek budem hrať.

Myslíš si, že existuje šanca, že budeš draftovaný z prvého miesta? Chcel by si to tak?

Mám dobrú sezónu a viem, že je to jedno, z akého miesta budem draftovaný, budem šťastný aj tak a prijmem to.

Dokážeš si spomenúť na moment, keď si sa po prvýkrát dozvedel, že môžeš byť tak vysoko draftovaný?

Myslím si, že to bolo po MS juniorov a tuším to bolo od médií v Montreale, ktoré mi to povedali. Tak či tak, snažím sa sústrediť sa na hokej – ísť na ľad, trénovať tvrdo a snažiť sa si to užiť. Na tom všetkom mi záleží, na ničom viac.

Avalanche sú jedným z tímom, ktorý si ťa môže vybrať. Vieš o nich niečo?

Áno, každý pozná Sakica, Forsberga a ďalších hráčov. Počul som, že Denver je krásne mesto. Hory v Colorade sú podobné tým vo Švajčiarsku. Počul som iba dobré veci.

Hovoril si niekedy s Davidom Aebischerom?

Nie.

Môžeš nám prezradiť, či ťa Colorado kontaktovalo počas sezóny?

Nie, nekontaktovalo.

Myslíš si, že si pripravený hrať v NHL už v ďalšej sezóne?

Je ťažké na to odpovedať teraz, pretože leto bude pre mňa veľmi dôležité. Potrebujem tvrdo trénovať, nabrať váhu. Budem môcť teda na to odpovedať po lete, nie hneď teraz.

Takže toto leto bude pre teba viac špeciálne ako v minulosti?

Na nabratie váhy som sa sústredil aj pred rokom. Vždy chcem byť silnejší, takže v niečom bude podobné.

Ak sa nedostaneš do NHL v budúcej sezóne, budeš hrať v AHL alebo vo Švajčiarsku?

Ťažko povedať. Musím počkať na draft a na to, čo si môj tím bude myslieť, že by bolo pre mňa a ma rozvoj najlepšie.

Zmluvu s SC Bern máš do roku 2019, správne?

Áno, ale je to iba juniorský kontrakt, nie profesionálny.

Čo plánuješ robiť po MS 18 ročných do draftu?

Neviem, pretože sa musím porozprávať s mojím agentom a podľa toho zistíme.

Budeš hrať na MS?

Musím sa porozprávať s agentom a trénermi. Ako som povedal, budem sa s ním rozprávať a prídeme na to.

Môžeš nám opísať štýl svojej hry? Svoje prednosti a to, na čom chceš pracovať?

Myslím si, že mojou prednosťou je dobré čítanie hry, jej tvorenie a hľadanie cesty, ako sa dostať preč z ťažkých momentov. Chcel by som byť silnejší pred bránou v rohoch ihriska. Chcem byť celkovo silnejší a nabrať váhu.

Prečo si sa minulý rok rozhodol ísť do QMJHL?

Bolo to ťažké rozhodnutie, ale nakoniec si myslím, že to bolo pre mňa najlepšie, lebo som sa stal lepším hráčom. Vždy som mal v hlave myšlienku ísť hrať do Kanady, lebo som chcel vedieť, aké to je hrať 68 zápasov za sezónu, ako to funguje s cestovaním a životným štýlom. Keď som dostal túto príležitosť, povedal som si, že ak ju nevyužijem, budem to neskôr ľutovať.

Čo by si poradil mladším hráčom z Európy, ktorí premýšľajú nad tým ísť do Kanady?

Musíš v tom mať jasno, vo svojom srdci aj v hlave, čo nakoniec spravíš. Rodičia a tvoji blízki ti môžu pomôcť, ale nakoniec je to tvoje rozhodnutie. Nenechaj nikoho, aby sa rozhodoval za teba. Musíš sa rozhodnúť ty, či je to pre teba dobrá vec, pretože to nedokážem ani povedať ja, či je to dobré alebo nie je, keďže môžeš hrať stále v Európe a ísť do Severnej Ameriky neskôr. Nie je to o skutočnej pravde či nepravde, ale o výbere. Takže moja rada znie, aby si počúval sám seba a robil to, čo cítiš, že je pre teba najlepšie.

Aký bol najväčší rozdiel medzi QMJHL a Švajčiarskom?

Nemôžeš to porovnávať. Švajčiarska elitná liga sa hrá na vyššej úrovni, ale je to normálne, keďže je profesionálna a hráš proti mužom.

Čo bol dôvod zvýšenia tvojho výkonu v skončenej sezóne? Zmenil si niečo?

Nie, nezmenil. Myslím si, že to bolo vďaka tomu, že som si snažil všetko užívať. Vtedy som najlepší. Pomohli mi aj moji spoluhráči, keďže boli fakt výborní. Keď sa nedarilo, oni aj tréneri mi povedali, aby som sa cez to preniesol, čo mi pomohlo. Tiež mi pomohli zlepšiť sa a adaptovať moju hru, keď som za nimi prišiel, čo si veľmi vážim.

Prečo u teba zvíťazil hokej nad futbalom, keď si bol malý?

Nebolo to ťažké, pretože som si viac užíval hranie hokeja. Bolo to ľahké rozhodnutie.

Kedy si začal hrať hokej?

Na ľad som sa dostal po prvýkrát, keď som mal tri roky.

Pochádzaš z rodiny športovcov. Necítil si niekedy tlak z tejto strany?

Nie, nikdy. Moja rodina podporovala každé moje rozhodnutie. Viem, že sa na nich môžem vždy spoľahnúť. Nie každé dieťa ma takúto rodinu, takže som za to vďačný rovnako ako za ich podporu.

Kto ťa priviedol k hokeju?

Môj brat. Vždy bol mojim idolom a vždy som sa snažil robiť to, čo robil on. Keď sa rozhodol hrať hokej, povedal som si, že aj ja to chcem robiť.

Aké to bolo, keď si s ním hral v NLA?

Bolo to, ako keby sa mi splnil detský sen. Vždy som chcel hrať s ním hokej. Bola to zábava, ale museli sme sa sústrediť na zápasy, takže som počas hry o tom veľmi nepremýšľal. Každopádne to bola zábava.

Kto bol tvojim obľúbeným hráčom a tímom, keď si vyrastal?

Nemal som obľúbený tím. Sledoval som NHL, ale nevybral som si žiadny klub. Mojim obľúbeným hráčom bol Pavel Datsyuk.

Ešte jedna otázka o budúcej sezóne. Takže tiež nevieš, či by si sa vrátil do QMJHL?

Nie, neviem. Všetko je otvorené.

Vyhral si aj trofej pre najlepšieho profesionála v QMJHL. Prečo si myslíš, že si si ju zaslúžil? 

Myslím si, že vedenie ligy mi ju dalo za môj celkový výkon v sezóne a na základe toho, ako ma vidia v ďalšom ročníku, či už medzi juniormi alebo profesionálmi.


David Puchovsky, Michal Hezely, Slovakia, eurolanche@eurolanche.com
19/04/2017 - 08:00

Discussion


NHL on Nov 11, 2017: "Eurolanche is the world's largest Colorado Avalanche fan club."